ÖSYM'den Engelli Adaylara YKS İçin Ek Süre Kararı
ÖSYM, 8-9 Haziran'da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek engelli adaylara 30 dakika ek süre verilmesini kararlaştırdı.
Serebral palsi nedeniyle %76 oranında engelli olan bir öğrenci, ince motor becerilerindeki yetersizlik nedeniyle bu yıl gireceği YKS'de ek süre verilmesi talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvuruda bulundu. Öğrenci, parmak hareketlerinde ince beceri yokluğu nedeniyle kalem tutma, çizme, işlem yapma ve yazma gibi ince motor becerisi gerektiren durumlarda akranlarına göre daha yavaş hareket ettiğini belirtti.
2022 YÖK YÖNETMELİĞİ VE 2024 DÜZENLEMESİ
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2022'de yayımlanan yönetmelikte engelli öğrencilere ek süre verilmesi kararlaştırılmıştı. Ancak 2024'te yapılan bir düzenleme ile bu uygulamanın 2024-2025 eğitim öğretim yılı başına kadar ertelendiği duyuruldu. Öğrenci, başvurusunda bu yıl gireceği sınavda ek süreden yararlanmak istediğini belirtti.
KDK'NIN TAVSİYESİ
Başvuruyu inceleyen KDK, 2024-2025 eğitim öğretim yılında yapılacak YKS'de uygulanacak ek süre uygulamasının, başvurucu öğrencinin yıl kaybına uğramaması adına 8-9 Haziran'da yapılacak sınavda da uygulanması yönünde ÖSYM'ye tavsiyede bulundu.
ÖSYM, KDK'nın tavsiyesi üzerine, 2025'te başlayacak ek süre uygulamasını öne çekerek bu yıl yapılacak YKS'de okuyucu veya işaretleyici yardımı alan ve ek süreden faydalanma hakkı olmayan engelli adayların tamamına 30 dakika ek süre verilmesine karar verdi.
EK SÜRE UYGULAMASI
ÖSYM'nin konuya ilişkin kararında şu ifadeler yer aldı: "2024-YKS dahil yükseköğretime geçiş sınavlarında ek süreden faydalanma hakkı olmayan okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adaylara 30 dakika ek süre verilmesine karar verilerek, ilgili tavsiye kararınızda Başkanlığımıza yönelik belirtilen tavsiye uygulamaya alınmıştır."
EK SÜREDEN FAYDALANMA KOŞULLARI
Karar doğrultusunda, 8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak YKS'de, okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adaylar 30 dakika ek süre ile sınava girebilecekler. Bu uygulama, sınavın daha adil ve erişilebilir olmasını sağlamak amacıyla hayata geçirildi.