'Ormanlara zarar veriyor' baskısı kıl keçisi yetiştiriciliğini zorlaştırdı

Kıl keçisi yetiştirme alanlarının daralması Yörükleri Toroslardan şehre göçmeye zorluyor. Torosları 10 asırdır mesken tutan Yörükler, 'ormanlara zarar veriyor' baskısı ve kıl keçisi yetiştirme alanlarının daralmasına bağlı sürülerini...

Kıl keçisi yetiştirme alanlarının daralması Yörükleri Toroslardan şehre göçmeye zorluyor. Torosları 10 asırdır mesken tutan Yörükler, 'ormanlara zarar veriyor' baskısı ve kıl keçisi yetiştirme alanlarının daralmasına bağlı sürülerini satarak Serik, Gazipaşa, Alanya, Korkuteli, Elmalı, Kumluca, Kaş ve Demre ilçelerine göçüyor.

Toros Doğal Hayatı Koruma ve Yörük Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Mücahit Gündoğdu, çarpık yapılaşmanın kıl keçisi yetiştirme alanlarını her geçen gül azalttığını söyledi.

Toroslarda Yörük varlığının simgesinin kıl keçisi olduğunu belirten Gündoğdu, kırsal alanlarda yer daralması, bir dönem Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın kıl keçisi yerine saanen keçisi yetiştirme projelerinin kıl keçisi yetiştiriciliğine zarar verdiğini, çoğu çobanında sürüsünü satarak kendisine en yakın ilçeye yerleştiğini kaydetti.

Toroslardan 30 ile 40 yıl öncesi Antalya'ya yerleşmeye bağlı Yörüklüğün simgesi olan bir keçi yavrusu oğlağı sevmeye hasret olduğunu anlatan Gündoğdu, "Torosların en önemli tehlikesi kıl keçisi yetiştirme alanlarının daralmasına bağlı sürü satımları. 2 yıl içinde Antalya'nın İbradı, Akseki, Gündoğmuş, Korkuteli, Gazipaşa, Alanya, Elmalı ve Kaş ilçelerinde kıl keçisi yetiştiriciliğinde yüzde 32 oranında azalma var. Büyükşehir Yasası ile bu alan daha da daraldı. Torosların iklim ve coğrafi yapısı kıl keçisi dışında bir keçi yetiştirmeye müsait değil. Bu iyi bilinmeli. Geçmiş dönemlerde Yörüklerin Toroslarlar da ormanlık alanlara zarar veriyor gerekçesiyle kıl keçisi yerine saanen keçisi yetiştirilmesi teşviki yanlış bir uygulamaydı. " dedi.

Toroslarda kıl keçisine yetiştirme alanı bulmayan Yörüklerin, keçilerini satmak zorunda kaldığını savunan Gündoğdu, 3 yıl içinde Serik, Gündoğmuş, Akseki ve İbradı ilçelerinden 21 kıl keçisi yetiştiren ailenin sürüsünü satarak Alanya ve yakın turisttik bölgelere yerleşerek değişik işlerde çalıştığını ifade etti.

Yörük Kültürümüzü Koruyalım Derneği Başkanı Ömer Gürler, kıl keçisi yetiştirme alanlarının daralmasının Toroslardan şehre göçü hızlandırdığını söyledi. Toroslarda beslediği keçisinin karşılığını alamayan çobanın yaptığı il işin sürüsünü satmak olduğunu belirten Gürler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın saanen keçisi besleme ısrarından vazgeçerek kıl keçisi yetiştirme alanlarını genişlemesi gerektiğini kaydetti. Gürler, "Torosları koruyan kıl keçileridir. Beslenme alanlarının önü açılmalı. Açılmazsa Toroslardan şehre göçün önüne geçilmez." ifadesini kullandı.

Kıl keçisi yetiştiricisi Durmuş Keskin, orman baskısı ve kıl keçisi yetiştirme alanlarının daralması bağlı sürüsünü sattığını söyledi.

Kıl keçisi yetiştiricisi Ramazan Yıldız, Orman Bakanlığı'nın kıl keçisi yetiştirmede yetiştiricilere esnek davranması gerektiğini söyledi.

Ormanları ve makilik alanları koruyanın kıl keçisi olduğunu vurgulayan Yıldız, besleme alanlarının daralmasına ve orman baskısı nedeniyle 120 keçisini satarak yayladan Antalya'ya yerleşerek serada çiçek yetiştirdiğini kaydetti. CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti