Öcalan İkinci Bir Çağrıya Hazırlanıyor

PKK'ya silah bırakma çağrısı yapan Abdullah Öcalan'ın eğer süreç istenildiği gibi devam ederse ilkinden daha büyük bir çağrı yapabileceği söylendi.

HDP'li yetkililer son 15 günün perde ardında yaşananları anlattı. CNN Türk'ten Kenan Şener'in haberine göre, Öcalan şimdi ikinci bir çağrıya hazırlanıyor, 'Eğer ülke de adım atarsa, Öcalan'ın ikinci çağrısı fazla aşırı daha kapsamlı olacak' ifadesi kullanılıyor.

KANDİL İLK BAŞTA İTİRAZ ETTİ

Sırrı Süreyya Önder, Dolmabahçe'deki görüşme sonrası 'Öcalan'ın ana belirlemesi şudur. PKK'yı bahar aylarında inanılmaz kongre toplamaya çağrı ediyorum. Bu davet, silah yerine demokrasi için tarihsel bir düşünce beyanıdır' demişti.

Bu izahat 15 Şubat'ta bekleniyordu, fakat ay sonunda yapılabildi.

Peki ne yaşandı, sebep izahat gecikti?

HDP kulislerine göre, Öcalan'ın taslağı Kandil'e ulaştıktan sonra, arka peşe toplantılar yapıldı.

Kandil'in 'hükümet iç güvenlik ve silah bırakma hakkında algı operasyonu yürütüyor, hükümet yöntemsiz, samimiyetsiz' bunun şeklinde itirazlarda olduğu anlatılıyor.

ÖCALAN'IN ÇAĞRISI TIKANIKLIĞI AÇTI

HDP'li yetkililer 'Kandil-HDP-Öcalan içerisinde problem yok, birbirine zıt pozisyon da yok. Ancak Kandil'in endişeleri var' ifadelerini kullanıyor.

Sürecin tıkanma noktasına gelmesi üzerine, Öcalan'ın yaptığı çağırma ile tıkanıklığın aşıldığı belirtiliyor.

ÖCALAN İKİNCİ ÇAĞRI YAPABİLİR

HDP'li yetkililer Öcalan'ın, ikinci bir çağrıya hazırlandığı bilgisini veriyor.

Yetkililer 'ikinci çağırma bu çağrıyı fazla aşırı daha aşan bir çağırma olacak' dedi.

Öcalan'ın bunu 'süreçte bu güne kadar kadarki bütün çalışmaları aşan bir çağırma yapacağım' ifadesiyle ortaya koyduğu anlatıldı.

HDP, birlikte matbuat toplantısında açıklanan 10 maddeye dikkat çekiyor.

İstekleri önce güvenlik paketinin komisyona çekilmesi.

Süreçte takvimin hızlanacağını belirten HDP'liler, 'müzakareleri takip edecek İzleme Kurulu'na' hukuki güvence verilmesini de istiyor.

'İZLEME KURULU ÇALIŞMALARA BAŞLAYABİLİR'

HDP, İmralı heyetinden İdris Baluken, İzleme Kurulu'nun 10 gün içerisinde çalışmalara başlayabileceğini söyledi.

Baluken, 'İzleme Heyeti'nin vazife tanımı ve hukuki güvencesi ilk Bakanlar Kurulu toplantısında Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmeli. Bu sayın cumhurbaşkanının toplayacağı bakanlar kurulunda da olabilir' diye konuştu. (Kaynak: CNN Türk)

Kaynak: HABERLER.COM

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında