Nurullah Genç kimdir, nereli, şiirleri, kitapları, sözleri, kitapları, eserleri, babası kimdir?

Nurullah Genç kimdir, nereli, şiirleri, kitapları, sözleri, kitapları, eserleri, babası kimdir, nerede doğdu, memleketi neresidir?

Nurullah Genç kimdir, nereli, kaç yaşında, ne iş yapıyor, şiirleri, kitapları, sözleri, kitapları, eserleri, babası kimdir, nerede doğdu, memleketi neresidir?

Yazar ve şair Nurullah Genç son günlerde hayatı veya biyografisi merak edilen isimler arasında yer alıyor. 

Nurullah Genç

Nurullah Genç, en son Esra Elönü'nün sunduğu "Arafta Sorular" programına konuk olarak dikkatleri üzerine çekmişti.

Şair yönü ve şiirleriyle kamuoyunda tanınsa da aslında Nurullah Genç, ekonomi alanında uzmanlaşmış ve bu alanda Türkiye'nin önde gelen isimlerinden biridir. Şairlik yönü, doğduğu ve büyüdüğü topraktan, babasından, köyünden kaynaklanan bir özelliktir. Babasının edebiyata ve şiire olan merakı sayesinde Genç de çocuk yaşlarda bu alana ilgi duymaya başlamış ve birbirinden kıymetli eserlere imza atmış.

İşte Nurullah Genç hakkında merak edilen bilgilerden bazıları: 

Nurullah Genç, 9 Eylül 1960 tarihinde Erzurum ilinin Horasan ilçesine bağlı, kendi deyimiyle eski Pinaduz yeni adı ise Dikili olan bir dağ köyünde dünyaya geldi.

Nurullah Genç, doğduğu köyü ve köy hayatını bir röportajında şöyle anlatmıştı: 

"Bu köy, I. Dünya Savaşı’nda yerle yeksan olmuş ve dedemin, köylüleri de yanına alarak tekrardan imar ettiği bir köy. Tabiri caizse küllerinden meydana gelmiş ve geleneğini bir şekilde devam ettirmiş bir köy. Dağın yamacına kurulu köyde imkânların çok kısıtlı olması, tabiat şartlarının da çetin olması gibi olumsuzluklarının yanı sıra pek çok olumlu yanlarıyla da büyüdük. Evvela dedemin köyü yeniden imar ettikten sonra belki de Horasan’dan gelen erenlerin mirası o 200 yıllık bir irfan geleneğinin devam etmesi köyümüzün çok önemli bir unsuruydu. 

Medrese tahsili görmüş olan dedemin önderliğinde, köyümüzde akşam namazı sonrası konak odası olarak adlandırdığımız tüm köylünün geldiği o odada Hz. Peygamber’in hayatının anlatıldığı kitaplar, Ahmediye, Muhammediye, Battal Gazi Destanı ve Hz. Ali’nin cenknameleri okunurdu. Yatsı namazından sonra da şiir ve musiki faslı başlardı.

O kış gecelerinde ünlü şairlerin divanları, Fuzuli’nin gazelleri gecelerimizi süslerdi. Ben de pek çok şiiri bu meclislerde ezberlemiştim. Bu meclislerin o zamanlar farkında olmadığım ancak yaşım ve öğrenim hayatım ilerledikçe kattıklarının önemini anladım. Dolayısıyla bir adam boyu yağan kar ve onun oluşturduğu esaret başta olmak üzere şehirle aramıza setler çeken her ne varsa aslında bizleri âdeta kültür ve medeniyet dezenformasyonundan kurtarmış. Yani pek çok engel ve olumsuzluk olarak gördüğümüz unsur bizde telafisi zor yaralara da engel olmuştu. İlk öğretimimi aldığım bu kültür hanesinde daha okula başlamadan ilkokulu bitirebilecek kadar bilgi sahibi olmuştum."

Şair yönüyle bilinen Nurullah Genç aslında aynı zamanda bir ekonomisttir. 

Nurullah Genç, ilk, orta ve lise eğitimini memleketinde tamamladı.

Liseden sonra 1983 Yılında Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi işletme bölümünden mezun oldu.

Genç, aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladı. Yine aynı üniversiteden doktor, doçent ve profesör unvanlarını aldı.

Şu anda İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi'nde öğretim üyesidir. Aynı okulda "liderlik analizi", "işletme yönetimi", "yönetim ve organizasyon", "uluslararası işletmecilik" derslerini veriyor.

Yıllardır işletme yönetimi ile ilgili olarak pek çok işletmeye danışmanlık yapan ve eğitimler gerçekleştiren Nurullah Genç, proje uygulama ve stratejik planlama konularında da hizmet vermektedir.

29 Aralık 2012 itibarıyla Sermaye Piyasası Kurulu'nda yönetim kurulu üyeliği görevine başlayan Genç, 2015 milletvekili seçimleri öncesinde aynı yılın şubat ayında görevinden istifa etmişti. 

NURULLAH GENÇ'İN ŞİİR KİTAPLARI

Şiir yönü çocukluğundan gelen Nurullah Genç, şiire başlama hikayesini ise şöyle anlatmıştı: 

"Köyümüzde kış aylarında dedemin öncülüğünde kurulan irfan meclislerinde şiirler de okunduğunu söylemiştim. O uzun gecelerin yaşandığı bir kış mevsiminde 5 ya da 6 divan biterdi. Bir dağ köyünde kurulan irfan okulunda 40’tan fazla şairin adını işitmiş, onlara ait şiirleri dinlemiştim. Hatta 10 yaşıma geldiğimde 20’den fazla şiiri ezbere bilirdim. Rahmetli babam, konak odasında misafirlere okuyacağı şiirleri şaşırmamak için önce bana okurdu. Ben babamı dinlerken o şiirler benim zihnime, gönlüme ilmek ilmek işlenirdi. Rahmetli babam, Niyazi Mısri’nin divanı ile Yunus Emre’nin divanını ezbere bilirdi. Hatta beni okula götürüp getirirken yol boylarında bu divanlardan şiirler okurdu. Ayrıca bir amcam, bu meclislerden temel alarak yetişmiş bir halk şairiydi. Şiirin bu denli etkin olduğu bir çocukluk dönemi sonrasında şiirin o büyülü dünyasına kayıtsız kalmam  pek mümkün değildi ve kalamadım da zaten."

İşte Nurullah Genç'in şiir kitapları:

Çiçekler Üşümesin
Nuyageva
Yankı ve Hüzün
Aşkım İsyandır Benim
Siyah Gözlerine Beni de Götür
Yanılgı Saatleri
Yağmur
Rüveyda Yıldırım
Denizin Son Martıları
Aşk Ölümcül Bir Hülyadır
Hüznün Lalesidir Dünya
Gül ve Ben
Yürüyelim Seninle İstanbul'da
Müptelâdır Gemiler Benim Denizlerime
Sensiz Kalan Bu Şehri Yakmayı Çok istedim
Birkaç Deli Güvercin
Çanakkale:Her Şey Yanıp Gül Oldu
Ateş Semazenleri
Ölüm Noktürnü
Harflerin Simyası
Birkaç Deli Güvercin

NURULLAH GENÇ'İN ROMAN KİTAPLARI

Tutkular Keder Oldu
Yollar Dönüşe Gider
İntizar
Omuzlarımda Dünya (Otobiyografisi)

NURULLAH GENÇ'İN MESLEKİ KİTAPLARI

Zirveye Götüren Yol:Yönetim
Yönetim El Kitabı
Başarı Bedel İster
Yönetim ve Organizasyon
Kalite Liderliği
Ortaklık Kültürü

Nurullah Genç'in şu ana kadar aldığı ödüller: 

1990 Türkiye Diyanet Vakfı N'at-ı Şerif Büyük Ödülü Sahibi (Yağmur şiiri ile).

1987 Kültür ve Turizm Bakanlığı Roman Teşvik Ödülü sahibi (Tutkular Keder Oldu romanı ile).

1996 Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Kültür Hizmet Ödülü sahibi.

1998 Tuzla Belediyesi Gül Şiirleri Armağanı Ödülü sahibi(Gül ve Ben isimli eseri ile ile).

1999 Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Şairi Ödülü sahibi(Hüznün Lalesidir Dünya eseriyle).

Nurullah Genç, bir röportajında şiir konusunda şu önemli ifadeleri kullanmıştı: 

Şiir, aynı zamanda insanda bir şuur oluşturur. Şiirin ilmî bir yanı olduğu için şuurla yazılması gerekir. Şairin değerlerinden ve duygu dünyasından ortaya çıkan şiir, aynı zamanda okuyanda da bir şuur oluşturur. Yani şuurla yazılan ve yeni bir şuur oluşturan bir türdür. Şiirin yaygınlaştığı yerlerde bilinçlilik düzeyi yükselir. Şiirin ve sanatın yaygın olmadığı yerlerde ise bilinç ve şuur düzeyi düşer. Şiir âleminde pek üzerinde durulmuyor ama bu konu çok önemlidir.

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında