Norveç Başbakanı, Sözde Ermeni Soykırımı Törenlerine Katılmacağını Açıkladı

Norveç Başbakanı Erna Solberg, Sözde Ermeni soykırımının 100. yıldönümü nedeniyle Ermenistan'da düzenlecek anma törenlerine katılmayacağını açıkladı.

Sözde Ermeni soykırımının 100. yıldönümünde Ermenistan'da düzenlenecek törenlere çağrı edilen Norveç'in sağ partili Başbakanı Erna Solberg, Türkiye ile ilişkilerin daha ciddi olduğuna dikkat çekerek törenlere katılmayacağını açıkladı. Solberg'in kararı kimi Ermenistan taraftarı tarihçilerin tepkisine yol açtı. Tarihçi Baard Larsen, Solberg'in kararını eleştirerek, 'Yazık korkakça bir karar. Tıpkı, Suudi Arabistan, Çin benzeri devletler nasıl menfaatler için eleştirilmiyorsa Türkiye'yi de onun için eleştirilmiyor. Norveç, Türkiye'yi provoke etmemek için elinden geleni yapıyor. Norveç, törene başbakan seviyesinde katılsaydı provoke sayılmazdı' dedi.

SADECE BÜYÜKELÇİ KATILACAK

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın 24 Nisan'da sözde Ermeni soykırımının 100'üncü yılı anma törenleri davetine 'hayır' cevabı sağlayan Başbakan Erna Solberg, Norveç'in ne başbakan ne de dışişleri bakanı düzeyinde temsil edilmeyeceğini sırf Ermenistan'daki büyükelçinin törenlere katılabileceğini bildirdi.

'TARİHÇİLERİN KONUSU'

Başbakanlık Müsteşarı Baard Glad Pedersen ise, tarihsel konularda kararların tarihçilere bırakılması gerektiğini belirterek 'Bu konu son senelerde fazla aşırı tyükselişılan bir konu. Ancak neyin soykırım sayılıp sayılmayacağı BM kararlarıyla bellidir. Onun için bırakalım bu konu için değerlendirmeleri tarihçiler yapsınlar. Başka ülkelerdeki törenlerde devletleri büyükelçilerin temsil etmesi fazla aşırı doğaldır' dedi.

'SİYASİ MALZEME YAPILMAMALIDIR'

Sağ Partili Oslo Eyalet Meclisi Milletvekili Mertefe Bertınlıoğlu, Başbakan Solberg'in kararını saygıyla karşılamak gerektiğini belirterek, 'Sözde soykırım meselesi için Türkiye defalarca arşivlerin açılması ve tarafsız tarihçilerin arşivleri incelemesi teklifinde bulundu fakat Ermenistan buna hiç yanaşmadı. Bana nazaran de bu konu sırf tarihçilerin meselesidir ve siyasal bir materyal yapılmalıdır' dedi.

DIŞİŞLERİ GÖRÜŞ BELİRTMEDİ

Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili şekilde başbakanlık ofisine gönderdiği yazıda '1915 yılında Osmanlı yönünden gerçekleştirildiği öne sürülen sözde soykırımı iddiaları, uluslararasında şaibeli biçimde tyükselişılmaktadır. Dışişleri şekilde Norveç'in temsili meselesi için daha sonra düşünce belirtilecektir' denildi.

İfade Özgürlüğü Mücadelecisi Eugene Schoulgin ise hükümetin kararını eleştirerek 'Soykırımı ve ya değil. Ne olursa olsun Norveç böyle hallerde daha yüksek seviyede temsil edilmeliydi' dedi.

Kaynak: HABERLER.COM

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır