Nizamettin Taş: PKK bitmiştir

PKK'nın eski yöneticilerinden Nizamettin Taş, örgütün, Abdullah Öcalan'ın silah bırakma çağrısına uyacağını söyledi.

Irak'ın Erbil kentinde politik çalışmalarını yürüten PKK'nın eski yöneticilerinden Nizamettin Taş, çözüm süreci kapsamında Öcalan'ın, PKK'ya silah bırakma çağrısını AA muhabirine değerlendirdi.

Kandil'in, Öcalan'ın çağrısına uyacağının altını çizen Taş, "PKK, bu anlamda kendisini bağladı. Yöneticileri, bu işin ardında olduklarını, Öcalan'ın tezini benimsediklerini dile getirdi. Kongre kaçınılmaz şekilde gerçekleşecektir. eğer bu süreçte gündemi tam olarak değiştirecek mühim provokasyonlar olmazsa PKK yönetimi kongreye gidip Öcalan'ın çağrısına müsait şekilde Türkiye'de silahlı mücadeleye son verdiğini ilan edecektir" ifadelerini kullandı.

"Kandil'de karşı çıkacak hiç bir takat yok"

"Öcalan'ın verdiği karara Kandil'de karşı çıkacak hiç bir takat yoktur" diyen Taş, şöyle devam etti:

"Velev ki olsa dahi bu Öcalan'ın talimatını yerine getirmeme düzeyinde olmaz. Öcalan'ın çağrısını askıya alma, erteleme veya kabul etmeme bunun şeklinde bir vaziyet söz konusu olamaz. Zaten PKK, Öcalan'ın çağrısını kabul ettiğini deklare etmiştir. Önümüzdeki günlerde veya aylarda yapılacak kongrede, 'biz 30 yıllık silahlı savaş sürecine son veriyoruz ve bu temelde güçlerimizi çekiyoruz' diyecekler. Yani bu kararı alacaklar."

Taş, PKK'nın yalnızca Türkiye devletine karşı silahlı mücadeleye son verdiğini, başka memleket topraklarında silah bırakmadığını ve gerilla gücünü tasfiye etmediğini belirterek, şunları söyledi:

"Eski tecrübelerime dayanarak şöyle bir formül bulacağını hesap ediyorum: 'Türkiye'de silahlı mücadeleye son verdik. Dolayısıyla gerillayı çekiyoruz. Siyasal demokratik savaş yöntemlerini benimsiyoruz' diyecekler. Bunu kararlaştıracaklar. Hemen arkasından şunu diyeceklerdir: 'Gerilla Kürdistan'ın savunma gücüdür. Rojava'da, Kürdistan branşında harp sürüyor. Dolayısıyla gerilla, bu savaşta devrede olacaktır. Kürdistan savunma gücü şekilde rol oynamaya devam edecektir.' Böyle bir karara varılacak. Zaten Rojava'da PKK'nın ve PYD'nin öncülüğünde bir harp sürüyor. Bu gücü aşırı daha aktif bir biçimde Rojava'da kullanacaklar. Belki İran'a karşı da kullanırlar. Yani alınacak karar yalnızca Türkiye'ye dönük yanını durdurma ve bitirmedi. Kürdistan'ın başka 3 parçası için gerilla gücünü aktif durumda tutmaya devam ederler. Yani savunma gücü ismi altında formüle edip işi böyle yürütecekler."

"PKK bunun şeklinde binalar bundan böyle olmayacak"

Silahın bırakılması mecburiyetinde PKK, KCK ve başka hanım örgütlerinin kongreye gitmek mecburiyetinde olduklarına dikkati çeken Taş, "KCK ismi altında PKK, askeri ve politik ne kadar örgüt ve parti varsa kongreye gidecektir. Çünkü bir strateji ve düzen değişikliğine gidiliyor. Bu öyle kolay toplantılarla geçiştirilecek bir sorun değildir. PKK, kongreye giderek kendisini değişime ve reforma tabi yakalamak zorundadır. Aslında biz 11 sene evvela bunu yapmak istiyorduk. Olan yıllara oldu. Türkiye'de PKK bunun şeklinde illegal hukuk dışı örgütlenmelere lazım yok. Zaten politik partileri var. PKK bunun şeklinde illegal ve ayrıcalıklı amaçlar uğruna kurulmuş örgütler bundan böyle olmayacak. PKK, Tamamen demokratik ve politik mücadeleyi gaye piyasa bir yapıdır" değerlendirmesinde bulundu.

"PKK bitmiştir"

Nizamettin Taş, "Aslında PKK bitmiştir. Yani oynayacağı rolü oynamış ve tarihe karışmıştır. Gerisi uzatma ve Türkiye'nin alacağı tavra bağlı şekilde şekillenecektir. Ancak PKK bitmiş ve tasfiye olmuştur. PKK çağı tarihi anlamda bundan böyle tam olarak kapanmıştır. Dolmabahçe izahatsı bunun fiilen gerçekleştiğini ilan etmiştir. Bundan sonra stratejik anlamda geriye dönüş olmaz. PKK, Öcalan'ın çağrısını kabul etmiştir. PKK, Türkiye'ye dönük silahlı mücadeleye son verir ve güçlerini çekerse bir biçimde tasfiye olmuş olacaktır. Yani ismi ister kalsın ister kalmasın varlık gerekçesi ortadan kalkacaktır. PKK kalsa dahi varlık gerekçesini yitirecek, ismi kalsa dahi özünde eskisi bunun şeklinde kız kardeş olmayacaktır. Bundan 10 sene evvela de bu karara varılmıştı, nihayet şimdi yaşama geçiriliyor. Bu, niteliksel bir değişimdir. Bir sürecin mühim şekilde bitmesi anlamını taşır" dedi.

Örgüt tercih yapmak mecburiyetinde kaldı

PKK'nın silah bırakmada bir tercih yapmak mecburiyetinde kaldığını gösteren Taş, şunları kaydetti:

"PKK, şu tercihle çehre yüze kaldı: Ya İran-Şii cephesinde yer alarak bu süreci sabote edecekti ve ya o tercihten vazgeçerek kendini çözüme yatıracaktı. Anlaşıldığı kadarıyla Kandil de nihayetinde İran'dan uzaklaşarak, Şii cephesinden giderek vazgeçip başka tarafta yer alacak. Bunu biraz da zorlayan Kobani'deki ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırısı, Peşmergelerin ağır silah desteği sunması ve Türkiye'nin haddini açması bunun şeklinde etkenlerdir. Belki aşırı çok dile getirilmiyor fakat Türkiye binden çok YPG yaralısını kendi hastanelerinde tedavi etti. Şu anda Rojava'nın lojistik tüm ihtiyaçlarını Türkiye karşılıyor. Yani Türkiye kapıyı kapatsa, Rojava'daki Kürtler hiç bir yerden lojistik destek alamaz. Bundan sonra ticareti, tekrar yapılanması fakat Türkiye üstünden veya Kürdistan bölgesi üstünden olur. Her iki ihtimalde de eğer PKK, Şii cephesinde yer almış olsaydı, hem Kürdistan bölgesinin kapısı kapanırdı hem de Türkiye'nin. Böyle zorlayıcı, nesnel faktörler de var."

Silah bırakmanın bir sonucunda şekilde Kürtler arasındaki şiddetin de durdurulması gerektiğini söyleyen Taş, "PKK, Kürdistan'da Kürtler içerisinde yeni bir sayfa açmak zorunda. İç barışı gerçekleştiremeyen hariç barışı hiç gerçekleştiremez. Bu çözümün bir parçası şekilde Kürtler içerisinde da şiddet her zaman dönem dışı kalmalıdır. Madem ki politika tercih edilmekte ve yoğunluk bu sahaya kaydırılıyor, herşeyden önce Kürtler içerisinde iç barış, özgürlük ve demokratik bir zihniyet şart. Bu kültürün en başta PKK yönünden içselleştirilmesi gerekiyor" görüşünü dile getirdi.

Çözüm süreci

Kürt sorununun çözümünde başka tüm çevrelerin de sürece dahil edilmesi gerektiğini savunan Taş, "PKK tek başına Türkiye'de Kürt sorununu çözmeye kalkışırsa, bu yetki gasbı olur, irade gasbı olur. Yani Kürtlerin devrede olmadığı, Kürtler hesabına iki gücün karar verdiği problemli bir vaziyet olur. Yani eğer PKK silahlı mücadeleye son verir ve gerilla gücünü Türkiye'den çekerse, ondan sonraki süreçte Kürt halkı tüm müessese ve kuruluşlarıyla devreye girmelidir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER7.COM

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır