Myanmar'da son durum: Darbe karşıtı gösterilerde ölü sayısı yükseliyor

Myanmar'daki darbecilere karşı siviller tarafından başlatılan protesto gösterileri her geçen gün daha da kanlanıyor.

Myanmar'da askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolara güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu en az 38 kişi hayatını kaybetti.

Myanmar basını ve protestolara katılan aktivistlerin sosyal medyada paylaştığı bilgiye göre, Yangon ve Bago bölgelerinde Myanmar ordusu, gösterileri dağıtmak için gerçek mermi kullandı.

Çıkan olaylar sonucu en az 38 kişi vurularak öldürüldü.

Yerel basına açıklama yapan kaynaklar, ölü sayısının daha yüksek olabileceğini belirtti.

Yangon'daki protestolarda bulunan aktivist Zay Phyo, "Güvenlik güçlerinden sert müdahale bekliyorduk. Bu yüzden yapabildiğimiz kadar kendimizi savunmaya çalıştık." dedi.

Phyo, "Birkaç kişinin daha vurulduğunu gördük. Can kayıpları artabilir." açıklamasında bulundu.

Myanmar'da askeri yönetimin meşruiyetini kabul etmeyen milletvekillerinin kurduğu Ulusal Meclis Temsil Komitesinin (CRPH) Başkanı Mahn Win Khaing Tan, "Sivil hükümet olarak halkın kendini savunmasını mümkün kılacak her türlü kanunu çıkarmaya çalışacağımıza söz veriyoruz." demişti.

Suu Çii bugün mahkemeye çıkıyor

Öte yandan darbeden önce gözaltına alınan Myanmar Eski Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii'nin bugün yine askeri mahkemede duruşmaya çıkması bekleniyor.

Gözaltı süresi 2 defa uzatılan Suu Çii'ye askeri mahkeme, "ülkenin ithalat ve ihracat yasalarını ihlal etme" ve "kamuyu endişeye sevk edecek açıklamalar yapma" suçlamaları yöneltilmişti.

NE OLMUŞTU?

Myanmar ordusu, kendisine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atmasının ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Türkiye darbeyi kınamış, Batı ülkelerinden de darbeye yönelik çeşitli tepkiler ve eleştiriler gelmişti.

Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı. Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde yaklaşık 90 gösterici hayatını kaybetti, 1500'ün üzerinde kişinin tutuklu bulunuyor.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında