Mısır’da 529 kişinin idam cezasına çarptırılması protesto edildi

Rize’de bir araya gelen birçok sivil toplum temsilcisi ve öğrenciler, Mısır’da 529 kişinin idam cezasına çarptırılmasına tepki gösterdi.

Rize’de bir araya gelen birçok sivil toplum temsilcisi ve öğrenciler, Mısır’da 529 kişinin idam cezasına çarptırılmasına tepki gösterdi. Katılımcılar, sembolik darağaçlarını ateşe vererek idamın durdurulmasını istedi.

Memur-Sen Rize İl Başkanlığının organizasyonunda bir araya gelen birçok sivil toplum temsilcisi ve öğrenciler, Cuma namazının ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanarak “529 İdama Hayır” dedi.

Sivil toplum kuruluşları adına konuşan Memur-Sen İl Başkanı Resul Usta, “Yaşanan darbe sürecinin ardından Mısır’ın istiklal mahkemeleri, darbeyi reddeden ve darbecilere direnen 529 masum insanı, şiddete teşvik ve karakollara saldırı gibi uydurma suçlarla 25 Mart’ta idama mahkum etti. Adeviyye’de, Rabia’da darbe karşıtı özgürlükçü kitleler üzerine rastgele ateş ederek katliam yapan Mısır’ın darbecileri, baltacıların yerine yargıç cübbesi giymiş tetikçileri kullanarak katliama devam ediyor. 529 masumun, 529 mazlumun, 529 İhvanın, 529 insanın idamına dair karar; darbecilerin talimatını makyajlama işlevi gören insanlığın hukuk birikimini ve bu birikimin eseri evrensel hukuk normlarını ayaklar altına alıyor. İslami hükümlere her yönüyle aykırı olan bu karar uygulanır ve 529 idam kararı infaz edilirse, insanlık tarihi büyük bir kara lekeye daha sahip olacaktır. Bugün, Mısır’da darbecilerin yargı tiyatrosunda aldığı kararı protesto etmek, 529 masum kardeşimize sahip çıkmak için buradayız. İdamları durdurmak, 529 Mısırlı mazlum adına ses vermesi için insanlığın vicdanına seslenmek için buradayız. Özgürlük ateşiyle yola çıkan 529 kardeşimizin boynuna ölüm düğümü atmak için kurulan darağaçlarını özgürlük meşalesiyle yakmak için buradayız.” dedi.

Katılımcılar, taşıdıkları dövizlerde Mısır’da darbe ile başa gelen Sisi ve yandaşlarına büyük tepki gösterdi. Alanda kurulan sembolik darağacı katılımcılar tarafından benzin dökülerek yakıldı. Attıkları sloganlarla idam kararlarını protesto eden grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı. CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında