MASDAM: Uyuşturucu kullanımı bir hastalıktır, hastalara sahip çıkmalıyız

Gün geçtikçe uyuşturucu kullanımının artması üzerine baş gösteren sorunlara çözüm bulmak amacıyla bir araya gelen sivil toplum örgütleri, uyuşturucuya karşı tedbirlerin artırılması gerektiğini bildirdi. Uyuşturucu bağımlılarının...

Gün geçtikçe uyuşturucu kullanımının artması üzerine baş gösteren sorunlara çözüm bulmak amacıyla bir araya gelen sivil toplum örgütleri, uyuşturucuya karşı tedbirlerin artırılması gerektiğini bildirdi. Uyuşturucu bağımlılarının toplumdan dışlanmamasını isteyen Mardin Stratejik Düşünce ve Araştırma Merkezi (MASDAM), bağımlıların toplumun bir ferdi olduğunu hatırlatarak, kişilik haklarına saygı duyulmasını gerektiğini bildirdi. Uyuşturucu kullanımının bir hastalık olduğunu belirten merkez, ‘insan hasta yakınına nasıl yardım ediyorsa, uyuşturucu bağımlısına da aynı yardımı yapmalıdır’ uyarısında bulundu.

Uyuşturucunun zararları, alışma süreci ve tedbirlerle ilgili toplantı yapan MASDAM, fikir alışverişinde bulundu. Mustafa Kuzu’nun moderatörlüğündeki toplantıya Madde Bağımlısı İle Mücadele Derneği Başkanı Mehmet Ali Demir, Uz. Dr. Nureddin Özdener ile araştırma merkezi üyeleri katıldı. Toplantıda uyuşturucu maddenin gençlere, ailelere, topluma verdiği zararlara dikkat çekildi, çözüm önerileri sıralandı. Madde bağımlılığının gençleri nasıl uyuşturduğu, madde bağımlısı gençlerin ailelerinin çektiği sıkıntılar ve çözüm önerleri masaya yatırıldı.

Türkiye’de madde bağımlılığının artığına dikkat çeken merkez, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: "Batılı ülkelerde en önemli sorunlardan birisi madde kullanımıdır. Ülkemizde batılı ülkeler kadar madde kullanımı yaygın olmasa da giderek artış gösteriyor. Artışın çok fazla olmasını beklemeden önlem alınmalıdır. Ergenlerde madde kullanımı, duygu durumlarını etkileyen maddeleri arkadaşlarından duyduklarında merak ile tanışması ile başlıyor. Maddenin yapmış olduğu değişiklikler onları artık bu maddeleri arama yoluna itiyor, yani sosyal kullanıcı oluyorlar. Bir süre sonra saplantı ile yavaş yavaş kötüye kullanım başlıyor ve bağımlılığa doğru gidiyor. Çok masum gibi görülen sigara ve alkollü içecekler, esrar kullanımının yolunu açması bakımından çok önemlidir." görüşü dile getirildi.

Uyuşturucu ile hayatların karadığını hatırlatan açıklamada toplumun da üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiği kaydedildi.

Açıklama şöyle devam etti: "Ne şekilde olursa olsun uyuşturucu kullanmaya başlayan herkes bu toplumun bir ferdidir. Bizler de bu fertleri dışlamadan topluma kazandırmanın mücadelesi içinde olmalıyız. Madde kullanımının bir hastalık olduğunu, insanın bir yakını bir hastalığa yakalandığında nasıl yardım etmek için seferber oluyorsa, böyle hastalığı olanlara yardım etmek için de seferber olması gerekiyor. Madde kullanımı hastalığına yakalanan kişilerin kimlikleri açıklanmamalı, kişilik haklarına saygı duyulmalıdır. Uyuşturucuyu ilk defa kullananlar, anne ve babalardan daha fazla para isteme, hırsızlık, kazanç ve uyuşturucu ihtiyacını elde etme adına satıcıya dönüşüyor. Madde bağımlılıkları kişilerin kendi fiziksel yıpranmaları kadar toplumu da yıpratıyor."

CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında