Köylülr 60 yıl önce planlanan Cizre Barajı'nın yapılmasını istiyor

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından inşa edilmesine karar verilen Cizre-Kasrik barajı bir türlü yapılamıyor. Baraj, Gabar Dağı, Kilise Dağları ve Cudi Dağı’nın kesiştiği nokta da yapılacak....

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından inşa edilmesine karar verilen Cizre-Kasrik barajı bir türlü yapılamıyor.

Baraj, Gabar Dağı, Kilise Dağları ve Cudi Dağı’nın kesiştiği nokta da yapılacak. Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Diyarbakır Müdürlüğü, yıllardan beri barajı gündemine almasına rağmen bir türlü yapılmayan barajın yapılması halinde bölgenin kalkınmasına büyük bir fayda verileceği ifade edildi. Elektrik üretiminin yanı sıra barajın tamamlanmasıyla Nusaybin, Cizre, İdil ve Silopi ovalarında toplam 121 bin hektar alan da modern tekniklerle sulanacak. GAP'ta sulama yatırımlarının tamamlanmasıyla birlikte 2 milyon kişilik istihdam kapısı açılacak. Barajın yapılması halinde sular altında kalacak olan yaklaşık 2 bin nüfuslu Kasrik Beldesi sakinleri, barajın yapılmasını istiyor. Devletin kendilerini mağdur etmemesi durumunda barajın yapılmasını isteyen belde sakinleri, konut istemediklerini ifade ediyor.

Uzun yıllardan beri barajın yapılmasından bahsedilip ama bir türlü yapılmadığından yakınan yaşlı köy sakinlerinden Mehmet Süer(70), 10 yaşında iken bu barajın yapılması için yetkililerin geldiğini, yerini tespit ettiklerini aktarıp şunları söyledi: "O zamandan beri yapılmasından bahsediyorlardı. Ben şuanda 70 yaşındayım. Yaklaşık 60 yıl oldu. Ama hala yapmadılar. Bizi mağdur etmeseler, bizi zarara uğratmasalar barajın yapılmasını istiyoruz.” diyor.

Köylülerden Nimet Satlaç da, “Köyde evim, arsam ve bahçem var. Ama gene de barajın yapılmasını istiyorum. Yalnız devlet bizi mağdur etmesin. Paramızı versinler, gidip başka yerde yuvamızı kuralım. Biz konut falan da istemiyoruz.” dedi.

Barajın yapılmasının Şırnak bölgesini kalkındıracağını ifade eden Abit Şanlı ise “Barajın olması bölge için çok iyidir. Şırnak bölgesi kalkınır. Buraya bakıldığında halk için ne önemli ise bizim içinde o önemlidir. Biz de halk olarak yapılmasını istiyoruz. Yani genel olarak bakıldığında barajın burada yapılması çok iyidir. Bizim de arsalarımız, bağ bahçelerimiz var. Ama gene de istiyoruz. Biz konut yapılmasını istemiyoruz. Mağdur da olmak istemiyoruz. Herkes hakkını almak istiyor. Arazisinin, evinin, bahçesinin değeri ne ise karşılığını almak istiyor.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Şırnak’ta inşa halindeki barajlar ve hidroelektrik santralar ise şunlardır: Musatepe ve Çetintepe Barajları İnşaatı, Kavşaktepe Barajı İnşaatı, Uludere - Ballı Barajları İnşaatı, Şırnak Barajı İnşaatı, Şırnak Silopi Barajı İnşaatı. CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti