Kızılbük inşaatında son durum nedir, ne zaman bitecek?

Kızılbük'te Sinpaş tarafından yapılan devremülkün inşaatı CHP'li bazı çevrecilerin engellemeleri nedeniyle bir ara durma noktasına gelmişti; ancak gelinen noktada inşaat devam ediyor.

Kızılbük inşaatında son durum nedir? Sinpaş Kızılbük Devremülk İnşaatı, CHP'lilerin faaliyetleri neticesinde yerel mahkeme tarafından engellenmiş durumda; ancak şirket konuyu üst mahkemelere taşıyarak itirazlarda bulundu. Peki, Sinpaş Kızılbük inşaatı ne durumda, ne zaman açılacak, ne aşamada, mahkeme en son ne karar verdi, inşaat tekrar başlayacak mı?

Sinpaş Kızılbük Devremülk, muhafazakar tatil konsepti kapsamında inşa edileceği için başta CHP'liler olmak üzere bölgedeki bazı kesimleri derinden rahatsız etmişti. Ormanlık alanda yapılacağı ileri sürülen devremülk binaları tamamen kayalık alanlara, ağaçlandırmanın olmadığı zaten olamayacağı bir alanda inşat ediliyordu. Ancak dertleri belli ki çevre olmayan bir kesim inşaatı durdurmak için elinden geleni yaptı. Dertlerinin inşaat olmadığı, sosyal medyada yaptıkları, "dincileri burada istemiyoruz" şeklindeki paylaşımlardan da açıkça belli oluyor. 

Sinpaş Kızılbük inşaatı ne durumda, ne zaman açılacak, ne aşamada

Marmaris Kızılbük'te Sinpaş GYO'nun otel ve konut inşaatı projesine verilen ÇED gerekli değil kararının iptal edilmesinin ardından şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu'na açıklama yapıldı. Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'den yapılan açıklamada, Danıştay'a yapılan temyiz başvurusu sonuçlanana kadar Marmaris Kızılbük'teki inşaat faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi, projeye verilen “ÇED gerekli değildir” kararını geçtiğimiz günlerde iptal etti. Kararın gerekçesinde, otel ve konut inşaatının bir arada yer aldığı projenin ÇED’den muaf tutulamayacağı belirtildi. Şirket kararı Danıştay'a taşıdı.

Sinpaş Kızılbük inşaatı ne durumda, ne zaman açılacak, ne aşamada

Şirketten KAP'a yapılan açıklama şöyle: "Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığıyla 04.08.2022 tarihinde yapmış olduğumuz Özel Durum açıklamamızda bahsi geçen, Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu Gerekli Değildir" kararının iptali sonrasında Şirketimiz tarafından Danıştay nezdinde temyiz edilmiştir. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma talebimize verilecek kararı netleşene veya yeni hazırlanacak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporunun onaylanmasına kadar Şantiyemizdeki yapı inşaat faaliyetleri Şirketimiz tarafından durdurulmuştur."

NE OLMUŞTU?

Marmaris't inşa edilen termal otelin yapımını engellemeye çalışan CHP'liler, termal alanda olduğu için özel statülü olması gereken otel için "ÇED" raporu gerekli olduğu gerekçesiyle dava açmışlardı. Daha önce valilik tarafından verilen, "ÇED raporu gerekli değil" iznini mahkemeye taşıyan CHP'liler, valilik kararının iptalini sağladılar. Bunun üzerine şirkette inşaat faaliyetlerini geçici olarak askıya aldı.

Şirket tarafından 4 Ağustos'ta KAP’a gönderilen ilk açıklamada, "Marmaris’te yer alan Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projemizle ilgili verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir' kararının iptali istemiyle Muğla Valiliği aleyhine açılan davada, Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından 'ÇED Gerekli Değildir' kararının iptali kararı verilmiştir. Alınan karar bugün (04.08.2022) şirketimize tebliğ edilmiştir" bilgilendirmesi yapılmıştı.

Sinpaş Kızılbük inşaatı ne durumda, ne zaman açılacak, ne aşamada

KAP'a daha sonra ikinci bir açıklama yapılarak, Marmaris Kızılbük Projesi inşaat faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğu ilan edildi. Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından verilen ÇED kararının Danıştay nezdinde temyiz edildiğini belirten şirket, "Danıştay'ın yürütmeyi durdurma talebimize verilecek kararı netleşene veya yeni hazırlanacak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporunun onaylanmasına kadar şantiyemizdeki yapı inşaat faaliyetleri şirketimiz tarafından durdurulmuştur" açıklamasını yaptı.

Marmaris Belediyesi'nin izin vermediği projenin önünü Muğla Valiliği 13 Ağustos 2021 tarihli ‘ÇED gerekli değildir’ kararıyla açmıştı.

CHP'liler, Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesi için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için eylül ayında Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı.

Mahkeme de, projenin otel ve konut projelerini bir arada kapsamasından dolayı ÇED’den muaf tutulamayacağına hükmetmişti.

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında