'Karlı ve buzlu yolda düşmemek için en az bir eliniz boşta olsun'

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Opr. Dr. Ahmet Özkamalı, karlı ve buzlu yolda yürürken en az bir elin boşta olması gerektiğini söyledi.

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Opr. Dr. Ahmet Özkamalı, karlı ve buzlu yolda yürürken en az bir elin boşta olması gerektiğini söyledi. Özkamalı," İki elin dolu olması, kayma anında vücudun dengeyi sağlamasını güçleştiriyor. Bu da sert düşüşe sebep oluyor." dedi.

Türkiye’nin büyük bir kesimi soğuk ve karlı havanın etkisi altında. Kar yağışı sonrası cadde ve sokaklar buz pistine döndü. Sakarya Özel Altınova Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Özkamalı, kaygan yolda yürürken denge sağlamak için en az bir elin boş ve cepte olmaması gerektiğini, bunun dikkate alınmaması durumunda ciddi yaralanmalara, hatta ölüme yol açacak düşmelerin yaşanabileceğini kaydetti. Kaygan zeminde çocukların kucakta taşınmamasının hem anne baba, hem de çocuğun sağlığı açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Özkamalı “İki elin dolu olması, kayma anında vücudun dengeyi sağlamasını güçleştiriyor. Bu da sert düşüşe sebep oluyor. Bu sebeple buzlu ve karlı yolda yürürken, ellerin kesinlikle cepte olmaması gerekiyor. Ayrıca böyle durumlarda kucakta kesinlikle çocuk taşınmamalı. Bir kaç yıl önce Ankara Elmadağ'da yaşanan bir olayda, anne dengesini kaybedince kucağındaki çocuk bir arabanın önüne düşmüş, araçla birlikte bebek sürüklenmiş son anda arabanın altında kalmaktan kurtarılmıştı." hatırlatmasında bulundu.

KOL KOLA GİRİP YÜRÜMEYİN
Kaygan zeminde kol kola yürümenin de sakıncalı olduğunu vurgulayan Özkamalı, bu şekilde bir yürümenin sadece kişinin kendi dengesini değil, koluna girdiği kişinin dengesini de bozarak düşmesine sebep olabileceğinin altını çizdi. Özkamalı, kar ve buzlu yolda yürümenin püf noktalarını şöyle sıraladı:
-Altı tırtıklı lastik tabanlı ayakkabılar tercih edin.
-Büyük adım atmayın, küçük ve kısa adımlar atarak yürüyün.
-Ellerinizi cebinize sokmayın, iki elinizde bir şey taşımayın, en az bir eliniz boş kalsın.
-Koşmayın, ani hareketlerde bulunmayın.
-Üst geçitlerden, merdivenlerden inip çıkarken mutlaka korkuluklara tutunun.
-Zorunlu olmadıkça dik yokuşlardan inip çıkmayın.
-Karın verdiği beyaz parlaklık gözünüzü kamaştırıyor ve iyi göremiyorsanız, mutlaka güneş gözlüğü kullanın.
-Evinizin önünü ve sık kullandığınız zeminleri kardan temizleyin
CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında Taksim Meydanı miting alanı değildir