K Vitamini

K vitamini, lipofik ve hidrofobik vitaminler grubuna verilen isimdir. K vitaminini 1920 yılında Danimarkalı bilim adamı Henrik Dam’ın kolestrol ile ilgili araştırmaları sonucunda keşfedilmiştir.

K vitamini, lipofik ve hidrofobik vitaminler grubuna verilen isimdir. K vitaminini 1920 yılında Danimarkalı bilim adamı Henrik Dam’ın kolestrol ile ilgili araştırmaları sonucunda keşfedilmiştir. Kan pıhtılaşması ile de ilişkili olduğu için koagülasyon vitamini (pıhtılaşma) olarak adlandırılmıştır. K vitamininin K harfi alma sebebi ise vitamin olarak ilk keşfin almanca bir dergide yayınlanması ve bu yanında vitaminin koagulationsvitamin şeklinde yer almasından kaynaklanmaktadır. K vitamini bağırsak emiliminin taşınması ve doku dağılımı ile ilişkili olarak farklılıklar ortaya çıkarmıştır.

K vitamini kanın pıhtılaşmasında görev alır ve vitamin olarak öne çıkar. K vitamininin en önemli görevi kan pıhtılaşmasını sağlamaktır. K vitamini ıspanak, kabak, lahana, karnabahar, marul, yeşil domates, fasulye, bezelye ve yeşil çayda bol miktarda bulunur. K  vitamini yeteri kadar alınmazsa vücuttaki kanın pıhtılaşma oranı azalır. K vitamini eksikliği idrar yollarında enfeksiyona, diş etlerinde kanamaya sebep olur. Aynı zaman da basur, burun kanaması ve adet dönemlerde çok kanın gelmesine de sebep olur. Yeni doğan bebeklerde k vitamini eksikliği olduğu için  doğumdan hemen sonra K vitamini iğnesi yapılır.

K vitamini eğer fazla alınırsa kanın daha çok pıhtılaşmasını ve damar tıkanıklığına yol açar. Aynı zaman da terleme ve göğüs sıkışmasına da sebep olur. Yetişkin insanlarda günlük K vitamini ihtiyacı 80-150 mg dır. Uzmanlar özellikle yeni doğan bebeklerde ve çocuğun gelişimin de K vitamininin oldukça önemli olduğunu ve ihmal edilmemesi gerektiği söylüyorlar. Çocuklarda ve yeni doğan hastalarda k vitamini eksikliği bir çok kalıcı rahatsızlığa yol açabilmektedir. Bunun için K vitaminli besinleri tüketmek gerekir. K vitaminini aşırı derece tüketmeyin. Gerektiği kadar  K vitaminli yiyecekleri yiyin.

K vitamini hangi besinlerde bulunur

K vitamini fesleğenin içerisinde yaklaşık olarak  77.2 mcg bulunur ve yenildiğin de  bütün gün K vitamini ihtiyacınızı karşılar

K vitamini  ada çayının içinde bulunur yaklaşık olarak %45 oranında günlük K vitamini ihtiyacınızı karşılar. Ayrıca içerisin de bulunan magnezyum, bakır ve  C vitamini olduğu için tüketilmesi çok yararlıdır.

K vitamini kekik içeresin de bulunur ve yaklaşık olarak %20 oranında günlük K vitamini ihtiyacınız karşılar.

K vitamini soğanın içerisinde bulunur ve günlük alacağınız K vitamininin 2.5 katını karşılar

K vitamini brokoli içerisin de bulunur ve yaklaşık olarak günlük K vitamininin %65 karşılar

K vitamini bulunan diğer besinler

Maydanoz, marul, lahana

Köri, paprika, pul biber

Havuç, kereviz, soya fasulyesi

Kuru karanfil, böğürtlen, incir

Armut, ahududu, kaju

Arnavutköy'de kura öncesi fiyatlar arttı Lüks düşkünü vekillere sert çıktı 8 yıl aradan sonra bir ilk Sakarya'da 8 gündür kayıp olan kişi ölü bulundu Türkiye de davaya müdahil Yüksek İstişare Kurulu'ndan 'Yeni Anayasa' mesajı