'İzmir'de işsizlik, Türkiye ortalamasının üstünde'

İzmir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen kariyer günlerinde, İzmir’in istihdam ve teknoloji üretimi konusundaki sıkıntıları masaya yatırıldı.

İzmir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen kariyer günlerinde, İzmir’in istihdam ve teknoloji üretimi konusundaki sıkıntıları masaya yatırıldı. Dekan Prof. Dr. Sabri Tekir’in açılış konuşmasıyla başlayan kariyer günleri, uzmanlarla öğrenciler ve akademisyenleri biraraya getirdi.

İş dünyasının ihtiyaçlarının karşılanması noktasında üniversitelerin önemli yer tuttuğuna dikkat çeken Dekan Tekir, İzmir Üniversitesi’nde verilen eğitimin, özellikle bu ihtiyaç ve kaynakları karşılamaya yönelik olduğunu söyledi. İlk oturuma Mülkiye Başmüfettişi, İZKA eski Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergüder Can ve Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura konuşmacı olarak katıldı. Açılışta söz alan İŞKUR İl Müdürü Kadri Kabak, üniversite mezunlarının girişimcilik konusunda isteksiz olduğunu belirterek, “Mezunların yüzde 80’i, kamuda çalışma beklenti ve hayali içinde. Bu beklentiyi tam tersine çevirecek atılımlar yapılmalı. İnternet ve teknoloji konusunda zamanın gelişmelerine ayak uyduramayan büyük şirketlerin piyasadan silindikleri günler yaşıyoruz. Değişim ve dönüşüme katkıda bulunmayı hayal eden girişimciler yetiştirilmeli.” dedi. İŞKUR’un geçen yıllardan farklı olarak daha çok üniversite mezunlarını istihdama katmaya yöneldiğini sözlerine ekleyen Kabak, “Geçen yıl doktora yapmış üç kişiyi, bu yıl da bir pilotu işe yerleştirdik. Artık daha fazla yüksek eğitimli kişileri işe yerleştirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

"Kamu Sektöründe Kariyer" başlıklı oturuma konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Can ise TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde yüzde 14 olan işsizlik oranının, İzmir’de yüzde 15,4’e yükseldiğine dikkat çekti: “Kalkınma yerelde başlamalı ancak bölgeler arası dengesizlik çok yüksek. Devlet Planlama Teşkilatı verilerine göre Kocaeli ile Ağrı’nın gelişmişlik seviyeleri arasında 14 kat fark var. İzmir’in Aliağa ilçesi, gelişmişlik sıralamasında 454. sıradayken Kemalpaşa 656. sırada” açıklamasında bulundu. Kamunun üretime değil, hizmete yönelik çalışmalar yaptığını ancak katma değer üretiminin sadece teknoloji tabanlı sanayi yatırımlarıyla olabileceğini belirten Can, “Girişimciler, 'sermayem yok' bahanesinin arkasına saklanmamalı. KOSGEB, İZKA, TÜBİTAK gibi kurumların kaynaklarını etkin olarak kullanmalı.” dedi.

Türkiye’nin, bilişim toplumu olmazsa sömürge olmaktan kurtulamayacağını ifade eden Özfatura da bu yüzyılın sonuna kadar teknoloji geliştiren ülkelerin kölesi haline geleceğini iddia etti. Kamuda görev almak için liyakat yerine torpil ve politik baskı mekanizmasının daha fazla işlerliğe sahip olduğunu öne sürerek, “Bilginin değeri 1 kilo çimentoda kuruşlarla ölçülürken nano teknolojide milyon dolarlara çıkıyor. Ehil olanların devlette sivrilmesi mümkün değil. Mekatronik, bilişim, insan kaynakları, iktisat, genetik mühendisliği, moleküler biyoloji Türkiye için geleceğin meslekleri ancak bu konularda eğitim ve araştırmada olması gereken noktaya henüz ulaşamadık.” şeklinde konuşku.

Kariyer günleri, Prof. Dr. Muzaffer Demirci’nin moderatörlüğünde düzenlenen "Dış Ticaret Sektöründe Kariyer" başlıklı Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Altınyağ eski Genel Müdürü Prof. Dr. Ramazan Abay ve Schinker Arkas Danışmanı Kemal Gülsular’ın konuşmacı olarak katıldığı benzeri oturumlarla devam etti. Firmalar tarafından kurulan stantlarda staj ve iş başvuruları yapan öğrencilerin, CV hazırlama teknikleri ve mülakat konularında atölye çalışmaları da yaptığı kariyer günleri, halk oyunları ekiplerinin gösterileriyle renklendi. CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında