İzmir Metrosu Göztepe İstasyonu açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, metro çalışmalarında Ege Üniversitesi, Evka-3, İzmirspor ve Hatay’dan sonra sonra yerin 26 metre altındaki Göztepe İstasyonu'nu da hizmete açtı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, metro çalışmalarında Ege Üniversitesi, Evka-3, İzmirspor ve Hatay’dan sonra sonra yerin 26 metre altındaki Göztepe İstasyonu'nu da hizmete açtı. 30 Nisan 2014’te ise geriye kalan Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarında deneme seferlerine başlanacak. Üç katlı Göztepe İstasyonu’ndan binen yolcular, bir süre ücretsiz seyahat edebilecek. Göztepe seferlerine katılan İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev, “Hattın ve istasyonun testleri yapıldı. İşletme açısından biz 15 gündür trenlerimizi sürüyorduk. Bugün de güvenli bir biçimde seferlerimize başlayarak yolcularımızı aldık.” dedi.

Göztepe İstasyonu’nun devreye girmesiyle yolcu sayısında büyük artış olacağını düşündüklerini ifade eden Genel Müdür Alev, “Şu anda İzmir Metrosu, günlük yaklaşık 250 bin yolcu taşıyor. Fahrettin Altay’ın açılmasıyla birlikte sefer sayımızı arttırmayı planlıyoruz. Yolcu sayımızın 250 binden 320-325 binlere yükseleceğini düşünüyoruz. 85 yeni araç ihalemiz yapılıyor. 10 araçlık ihalemiz yapıldı, bu araçlar kısa sürede gelecek. Filomuz iki mislinden büyük olacak.” şeklinde konuştu.

Üçyol-Üçkuyular hattında Hatay, İzmirspor ve Göztepe istasyonlarını devreye alan Büyükşehir Belediyesi, 30 Nisan'da da Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarının deneme seferlerine başlayacak. Böylece Bornova Evka-3’ten Fahrettin Altay’a kadar, şehrin bir ucundan diğer ucuna yarım saatte metro rahatlığı ve konforuyla kesintisiz ulaşım sağlanacak. Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarında ray döşeme çalışmaları devam ediyor. Göztepe İstasyonu'nda seferlerin başlamasıyla birlikte İzmir Metro, 15 istasyonda toplu ulaşım hizmeti vermeye başladı. 2012 yılında açılan Ege Üniversitesi ve Evka-3 ile İzmirspor ve Hatay istasyonlarının ardından güzergâh 15,5 kilometreye ulaştı. Göztepe İstasyonu ile 16,5 kilometreye yükseldi. Yakında hizmete girecek Poligon ve Fahrettin Altay ile istasyon sayısı 17, güzergâh uzunluğu ise 20 kilometre olacak.

YOLCU SAYISI KATLANDI

Geçen yıllar içinde İzmir Metrosu’nun yolcu sayısı da katlanarak büyüdü. 2001–2013 yılları arasında yolcu sayısını yüzde 118 artıran metro, 2013 yılında yaklaşık 66 milyon kişi taşıyarak 2012’ye oranla yüzde 22 artış sağladı. 2014’te ise metro, günde ortalama 250 bini bulan yolcu sayısıyla İzmir toplu ulaşım sisteminde önemli bir yer edindi. Göztepe İstasyonu, üç katlı ve 10 bin 500 metrekare inşaat alanı ile İzmir Metrosu sisteminin en büyük istasyonlarından birisi. İzmir Körfezi'ne yüksekten bakan konumuyla jeolojik yapısı çetin özellikler taşıyan bu istasyonun inşası da özel mühendislik metotları gerektirdi. 26 metre derinlikteki istasyon, tamamen yerleşim alanlarının altındaki imalatla yapıldı. İnşaatta yaklaşık 41 bin metreküp kazı, 2 bin ton demir, 8 bin 760 metre kazık imalatı yapıldı. Raylar, balast kullanılmadan doğrudan betona sabitlenmek suretiyle monte edildi.

Göztepe İstasyonu peron, bilet holü ve ara kat olmak üzere üç kattan oluşuyor. Yol seviyesine bağlantıyı sağlayan üç yolcu girişi ve iki engelli asansörü bulunuyor. İstasyonda 18 yürüyen merdiven ve beş asansör hizmet veriyor. Peron katında, 125 metre uzunluğunda iki platform ve iki engelli asansörü var. Bilet holünde iki gişe, idari birimler ve 16 turnike yer alıyor. Ara kat, aynı zamanda trafik akışının yoğun olduğu caddenin iki tarafı arasında yaya alt geçidi olarak hizmet verecek şekilde tasarlandı. CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti