İsveç Diyeti: Nedir, nasıl yapılır

İsveç diyeti formülü; daha yeşil ye, zinde kal. İsveç Ulusal Gıda Ajansı (Livsmedelsverket) tarafından 2015 yılında ulusal beslenme önerileri geliştirilerek uygulamaya konulmuştur.

İsveç ulusal diyet kuralları, Ulusal Sağlık Ajansı, Halk Sağlığı Ajansı ve İsveç Tarım Kurulu, gıda endüstrisi ve araştırma merkezleri gibi diğer hükümet organlarının temsilcilerinin desteğiyle geliştirilmiştir. 2012 Nordic Beslenme Önerileri'ne dayanmaktadırlar ve çeşitli yiyecek gruplarının çevresel etkisinin yanı sıra İsveç yemek kültürü ve tüketicilerin tavsiyelere uyma kabiliyetine ilişkin bilimsel kanıtlar mevcuttur.

Halk sağlığı ve beslenmesi, gıda endüstrisi, tüketici dernekleri ve hasta organizasyonları ile ilgili uzmanlarla açık oturumlar yapıldı ve genel halkla istişareler yapıldı. Kılavuzlar, mesajların içeriği, dili ve görüntülerin seçimi açısından kolayca anlaşılmasını sağlamak için tüketicilerle test edildi.

Her tavsiyeye temel oluşturan mevcut kanıtları ana hatlarıyla anlatan teknik bir rapor yayınlanmıştır.

“Daha yeşil ye aktif ol” şeklindeki İsveç beslenme kuralları, sağlıklı ve çevre dostu bir şekilde nasıl yenileceğine dair rehberlik eder. Asıl amaç, tüketicileri daha az et ve et ürünleri ve kepekli tahıllar, sebzeler ve meyveler dahil olmak üzere daha fazla bitkisel gıda, ayrıca sağlıklı yağlar ve bazı balıklar yemeye teşvik etmek, İsveç'teki yaygın kronik hastalık riskini, özellikle kalp-damar hastalıkları riskini azaltmak, aşırı kilo / obezite, tip 2 diyabet ve bazı kanser türleri.

Hedef kitlesi

İsveç beslenme kuralları sağlıklı yetişkinler, ergenler ve 2 yaş ve üstü çocukları hedeflemektedir ve farklı yemek kültürlerine uyarlanabilir. Spesifik popülasyon grupları (hamile ve emzikli kadınlar, bebekler ve 2 yaşın altındaki çocuklar) ve vejetaryenler için öneriler ayrı olarak sunulur ve Ulusal Gıda Ajansı'nın internet sitesinde bulunabilir .

Yemek rehberi

İsveç, trafik ışığı renklerinde üç önemli mesaj içeren basit ve net bir grafik kullanır. Yeşil: daha çok sebze, meyve, çilek, balık, kabuklu deniz ürünleri, fındık, tohum, egzersiz yapın. Kehribar: Tam tahıllara, sağlıklı yağlara ve az yağlı süt ürünlerine geçiş. Kırmızı: az kırmızı ve işlenmiş et, tuz, şeker tüketin.

Bir tabak modeli, farklı yiyecek gruplarını teşvik etmek ve tüketicilerin sağlıklı yiyecek seçimlerini benimsemelerini sağlamak için kullanılır. Plaka, her gıda kategorisinde sağlıklı gıda ürünlerini tanımlayan pozitif bir etiket olan Keyhole sembolü ile birlikte kullanılır. Sembolü ile işaretlenmiş yiyecekler, sembolü taşımayan aynı tipteki gıda ürünlerinden daha az yağ, şeker ve tuz ve daha fazla diyet lifi içerir. Basit ve pozitif bir logo, yoğun bir satın alma durumunda hızlı ve etkili bir araç olabilir ve tüketici gruplarına hitap edebilir. Ayrıca, üreticileri ürün inovasyonu, geliştirme ve reformülasyonunu daha sağlıklı bir yönde ilerletmeye teşvik eder.

İsveç Ulusal Gıda Ajansının Mesajları

  • Daha fazla sebze ve meyve - Çok fazla meyve, sebze ve meyveleri yiyin! İdeal olarak, kök sebzeler, lahana, karnabahar, brokoli, fasulye ve soğan gibi yüksek lifli sebzeleri seçin.
  • Daha fazla deniz ürünleri - Haftada iki ila üç kez balık ve kabuklu deniz ürünleri yiyin. Yağlı ve az yağlı çeşitlerinizi tüketin ve ekolojik etiketli deniz ürünleri tercih edin.
  • Daha fazla egzersiz - Her gün en az 30 dakika egzersiz yapın! Örneğin hızlı yürüyüşlere çıkın ve kısa, aktif aralar alarak oturduğunuz süreyi azaltın.
  • Kepekliye geçin - Makarna, ekmek, tahıl ve pilav yediğinizde kepekli çeşitleri seçin.
  • Daha sağlıklı bir yağa geçin - Yemek pişirirken kolza tohumu yağı veya kolza tohumu yağından elde edilen sıvı yağlar gibi sağlıklı yağlar ve sağlıklı sandviç ekmekleri seçin. Anahtar Deliği sembolünü arayın.
  • Az yağlı süt ürünlerine geçin - D vitamini ile zenginleştirilmiş az yağlı, şekersiz ürünleri seçin.
  • Daha az kırmızı ve işlenmiş et - Daha az kırmızı ve işlenmiş et yiyin, haftada en fazla 500 gram. Sadece küçük bir miktar et işlenmelidir.
  • Daha az tuz - Daha az tuzlu yiyecekleri seçin. Yemek yaparken daha az tuz kullanın, ancak kullandığınızda iyotlu tuz seçin.
  • Daha az şeker - Tatlılar, hamur işleri, dondurmalar ve çok miktarda şeker içeren diğer ürünler üzerinde durun. Özellikle tatlı içecekleri kesin.
  • Dengeyi koruyun - Sadece doğru miktarda yiyerek enerji dengesini korumaya çalışın.
  • Anahtar Deliği - sağlıklı seçimler kolaylaştı - Anahtar Deliği sembolünü kontrol edin. Bu, daha az şeker ve tuz, daha fazla kepekli ve lifli ve daha sağlıklı veya daha az yağ içeren yiyecekler bulmanıza yardımcı olabilecek bir Ulusal Gıda Ajansı sembolüdür.
İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti