İslam ülkelerinde Fransa'ya karşı protestolar

Fransa'nın İslam değerlerine saldırıları Müslüman ülkelerde düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Fransa'da Charlie Hebdo dergisinin başlattığı provokasyona devletin resmi olarak sahiplenmesi Müslümanlar arasında infiale neden oldu. Birçok İslam ülkesinde Fransa'ya karşı protesto gösterileri düzenlendi. İşte İslam ülkelerinde bugün düzenlene gösteriler:

BANGLADEŞ

Bangladeş'te 10 binlerce protestocu, Fransız ürünlerini boykot çağrısıyla başkent Dakka'daki Fransız büyükelçiliğine yürüdü.

Dakka'da en az 40 bin gösterici yürüyüş düzenleyerek, Fransa'da başta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olmak üzere yetkililerin Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunmaları ve İslam karşıtı açıklamalarının ardından Fransız ürünlerine karşı boykot çağrısı yaptı.

Macron'un cezalandırılması çağrısında bulunan protestocular, "Fransız ürünlerine boykot" ve "Macron büyük bedel ödeyecek" şeklinde slogan attı.

Polis güçleri, göstericilerin yürüyüşünü engellemek için büyükelçiliğin önüne barikatlar kurdu. Protestocular, gösterilerine başkentin diğer caddelerinde devam etti.

Göstericiler, Fransız büyükelçisinin Bangladeş Dışişleri Bakanlığına çağrılması talebinde bulundu.

Hukuk öğrencisi Salih Uddin Sifat, ifade ve basın özgürlüğüne inandıklarını fakat bir inanç ya da dinin küçümsenmesini kabul edemeyeceklerini belirtti.

Dakka'daki bir alışveriş merkezinde kozmetik ürünler satan Md. Sirajul Islam, AA muhabirine, boykot çağrısının Fransız ürünlerinin satışını kötü yönde etkilediğini ifade ederek, son günlerde Fransız parfümlerinin satışının düştüğünü kaydetti.

Fransa'nın Montpellier ve Toulouse kentlerinde, Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde geçen hafta, başı kesilerek öldürülen öğretmeni "anmak için" resmi binaların duvarlarına Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürleri yansıtılmıştı.

Macron, açıklamasında, Hazreti Muhammed'e yönelik karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

FİLİSTİN'İN BAŞKENTİ KUDÜS

Filistinliler, İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs’te, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ifadeleri ve bazı Fransız yetkililerin İslam karşıtı uygulamalarını protesto etti.

Akşam saatlerinde Doğu Kudüs’ün kuzeyindeki Er-Ram Mahallesi'nde toplanan yüzlerce Filistinli, Fransa'da Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürlerin yayınlanmasına ve Cumhurbaşkanı Macron'un bunları yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemesine tepki gösterdi.

“Anam babam sana feda olsun ya Resulullah”, “Lideri Muhammed olan bir ümmet baş eğmez”, “Ey Macron Ey Allah’ın düşmanı” şeklinde sloganlar atarak tekbir getiren Filistinliler, Kelime-i Tevhid bayraklarıyla yürüyüş yaptı.

Fransa'dan yapılan açıklamaların apaçık bir İslam ve Müslüman düşmanlığı olduğunu belirten göstericiler, Hazreti Muhammed ümmetinin Fransa’ya boyun eğmeyeceğini ve Hazreti Muhammed’in emrinde olduklarını vurguladı.

Öte yandan yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail’in kuzeyindeki Nasıra kentinde bulunan Fransız Enstitüsünün duvarlarına ışıklı karikatürlerle tepki gösterildi.

İsrail vatandaşı Filistinlilerin yoğun yaşadığı kentte bulunan Fransız Enstitüsünün duvarlarına Macron’un karikatürleri yansıtıldı.

Filistinli aktivistler ayrıca, duvarlara ayrıca Hazreti Muhammed’in adı ile Kur’an-ı Kerim’den ayetleri yansıtarak Fransa’yı protesto etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ifadeleri ve bazı Fransız yetkililerin İslam karşıtı uygulamalarına Arap ülkelerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Fransa'da Macron yönetiminin son zamanlarda Müslümanları ve ibadet yerlerini hedef almasıyla ülkenin farklı şehirlerinde benzer uygulamalar görülmeye başlandı.

Ülkenin Montpellier ve Toulouse kentlerinde, Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde geçen hafta başı kesilerek öldürülen öğretmeni "anmak için" resmi binaların duvarlarına, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürleri yansıtılmıştı.

Macron açıklamasında, Hazreti Muhammed'e yönelik karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

GAZZE'DE PROTESTO GÖSTERİLERİ

Gazze Şeridi'nde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunması ve İslam karşıtı tutumu protesto edildi.

Hamas'a bağlı Gençlik Dairesi Hareketi'nin çağrısı üzerine Gazze Şeridi'ndeki Fransız Kültür Merkezi önünde düzenlenen gösteriye onlarca Filistinli katıldı.

Göstericiler, Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunan Fransa'ya tepkilerini ifade eden Arapça ve Fransızca pankartlar taşıdı.

Gençlik Dairesi Hareketi Sözcüsü Hani el-Halebi, yaptığı açıklamada, "Halklar arasındaki diyalog ve hoşgörü kültürünün güçlendirilmeye çalışıldığı bir dönemde, Hazreti Muhammed aleyhindeki açıklamaları menfur bir suç olarak görüyoruz." dedi.

Halebi, Macron'un Hazreti Muhammed hakkındaki sorumsuz ve halklar arasında nefret kültürünü yaymayı hedefleyen açıklamalarını kınadıklarını söyledi.

İslam'a ve Müslümanlara haksız şekilde yapılan saldırılan ve gerçeğin çarpıtıldığı bu hakaretlerin yansımaları konusunda uyarıda bulunan Halebi, şunları kaydetti:

"Macron'un Hazreti Muhammed'e yönelik hakaretlerine yanıt olarak Fransız ürünlerini boykot kampanyasına uyulması gerekiyor. Fransız ürünleri piyasadan çekilmeli ve ithalatı yasaklanmalı."

Fransa'da 16 Ekim'de Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürleri derste öğrencilerine gösteren bir öğretmenin başının kesilerek öldürülmesinin ardından, siyasetçilerin büyük bir kısmının İslam'ı ve Müslümanları hedef alan açıklamalarda bulunması tartışmalara ve İslam dünyasında protestolara yol açtı. Macron son dönemde yaptığı bir açıklamada, Hazreti Muhammed'e yönelik karikatürleri yayınlamaktan geri durmayacaklarını söylemişti.

PAKİSTAN

Pakistan’ın güneybatısındaki Belucistan eyaletinin başkenti Kuetta’da, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İslam karşıtı açıklamaları protesto edildi.

BATI ŞERİA

İşgal altındaki Batı Şeria'da Filistinliler, Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam karşıtı tutumunu protesto etmek için gösteri düzenledi.

Ramallah'ta düzenlenen gösteride protestocular, Macron'un fotoğraflarını yaktı.

Yapılan konuşmalarda Fransa Cumhurbaşkanı'nın İslam karşıtı tutumuna tepki gösterilirken, sık sık "Önderi Muhammed olan ümmet yenilmeyecek", "Anam babam sana feda olsun ya Resulullah" sloganları atıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ifadeleri ve bazı Fransız yetkililerin İslam karşıtı uygulamalarına Arap ülkelerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Macron açıklamasında, Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içeren karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

ÜRDÜN

Ürdün'de, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunması ve İslam karşıtı tutumu protesto edildi.

Ülkedeki İslami Hareket'in çağrısı üzerine, başkent Amman'da Fransa Büyükelçiliği binası yakınında düzenlenen gösteriye onlarca Ürdünlü katıldı.

Göstericiler, Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunan Fransa'ya tepkilerini taşıdıkları pankartlarla ifade etti.

İslami Hareket yöneticisi Ali Ebu es-Sukker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gösterinin amacının Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunan Fransa'ya tepkilerini ortaya koymak olduğunu söyledi.

Sukker, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un özür dilemesini istediklerini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ifadeleri ve bazı Fransız yetkililerin İslam karşıtı uygulamalarına Arap ülkelerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Macron açıklamasında, Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içeren karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında