İmmün Plazma uygulanan hasta tamamen iyileşti

İyileşen hastaların yaptıkları kan bağışıyla tedavi edilen koronavirüs hastalarından ilk sonuçlar gelmeye başladı. Malatya'da immün plazma uygulanan hasta tamamen iyileşti.

Türkiye'nin koronavirüs ile mücadelesinde iyi bir gelişme daha yaşanıyor. İyileşen hasta sayısındaki artışın yanında bir immün plazma tedavisi uygulanan hastalardan da iyi haber geldi. İlk kez immün plazma uygulanan bir hasta tamamen iyileşerek herkes için moral kaynağı oldu.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Malatya’da koronavirüse karşı immün plazma yönteminin ilk kez uygulandığı 56 yaşındaki erkek hasta iyileşti. Turgut Özal Tıp Merkezi ünite sorumlusu Prof. Mehmet Ali Erkurt, “Hastanın testi negatife döndü. Solunum cihazından ayrıldı. Birkaç güne kadar servise alınacak” dedi. Erkut, plazma uygulanan diğer iki hastanın da durumunun iyiye gittiğini söyledi.

Ciddi sağlık problemi olan 3 kritik vakaya immun plazma işleminin uygulandığını belirten Erkurt, “Bu hastalara her türlü tedavi yöntemi denendi ancak başarılı olunamadı. Daha sonra biz immun plazma yöntemiyle bu hastaları takibe başladık. Şu an Konya, Malatya ve Siirt’te işlem yapılan hastalarımızın durumu gayet iyi” dedi.

Türkiye’de ilk kez immun plazma yönteminin uygulandığı 3 hastanın, hayati açıdan kritik dönemi atlattığına dikkat çeken Prof. Erkurt, “Malatya’da 56 yaşındaki erkek hastanın testi negatife döndü. Solunum cihazından ayrıldı. Birkaç gün içinde servise alınacak. Konya’da işlem yapılan 64 yaşındaki erkek hasta, 26 gün gibi uzun bir süre entübe oldu. Yoğunbakımda kaldığı 19’uncu gün plazma işlemi uygulandı. Bir haftada hastamız gözünü açtı. Kendisi yoğunbakımdan çıkıp servise alındı. Siirt’teki 43 yaşındaki erkek hastanın da durumu iyi, yoğunbakımdan çıkarak servise alındı, şu an taburcu olma aşamasında” diye konuştu.

Sağlıklı vericilerden alınan immun plazmaların hastalara umut olduğunu ifade eden Prof. Erkurt, “Hastalarda gözle görülen iyileşme gerçekten umut verici. Tedavinin devamı için plazma bağışlanması lazım. İyileşen hastaları hayat kurtarmak için plazma bağışına davet ediyoruz. Kovid-19’a yakalanıp iyileşen vatandaşlar Kızılay ve ruhsatlı aferez merkezlerine plazma bağışlayabilir. Bu bağışın hastaya ve vericilere hiçbir zararı yok” diye konuştu. Prof. Erkurt, “Plazma yönteminin uygulanabilmesi için kişilerin aynı kan grubundan olması gerekir. Ancak aynı kan grubu bulunamazsa AB kan grubu genel verici olarak her hastaya immun plazma uygulaması yapılmasını sağlar” dedi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, plazma tedavisi uygulanan hastada 72 saat sonra ilk olumlu gelişmeleri tespit ettiklerini 10 gün sonra da hastayı makineden ayırdıklarını vurguladı. Kızılay, hastayı plazma uygulandıktan sonraki süreçte yakından takip ettiklerini anlatarak, “Şu anda hastamız koronavirüs hastalığından tümüyle kurtulmuş durumda” diye konuştu. Türkiye’de ilk kez Kovid-19 hastasına hastanelerinde plazma tedavisi uyguladıklarını belirten Kızılay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada ilk hasta olması önemliydi. İlk plazma verilen hastamızın sonucu önemli, bütün ülke tarafından takip ediliyor. Olumlu bir sonuç aldığımızı buradan ifade etmek istiyorum.”

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında