İlahiyat öğrencilerinin formasyon tepkisi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İlahiyat Fakültesi öğrencileri, 28 Şubat sürecinden kalma formasyon engelini basın açıklamasıyla protesto etti.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İlahiyat Fakültesi öğrencileri, 28 Şubat sürecinden kalma formasyon engelini basın açıklamasıyla protesto etti.

Üniversitenin Bahçelievler Kampüsü'nde toplanan öğrenciler, Yüksek Öğretim Kurumu'ndan (YÖK) 28 Şubat döneminde kaldırılan lisans döneminde formasyon alma hakkının geri verilmesini istedi. YÖK tarafından yapılan bir düzenleme ile ilahiyat öğrencilerinin, 6 yıllık bir eğitim aldıktan sonra öğretmen olabileceğini dile getiren öğrenciler, okullarda binlerce öğretmen açığı varken kendilerine sınav şartı getirilmesini, büyük bir haksızlık olarak değerlendirdi.

Açıklama öncesinde öğrenciler, 'hakkımızı arıyoruz’, ‘sayın başbakanımız umudumuz sen ol’, ‘formasyonumu geri ver’, ‘ölüm ani, dünya fani, formasyon hani?’, ‘biz üvey evlat değiliz’ yazılı pankartlar açtı.

İlahiyat Öğrencileri Platformu adına basın açıklaması yapan Merve Alagöz, formasyon konusunun İlahiyat Fakülteleri'nin kanayan en büyük yarası olduğunu belirtti. Yapılan haksızlığın sona ermesini isteyen Alagöz, “Bizler, ‘formasyonumu geri verin’ sloganını yüksek sesle haykırarak bu haksızlığın artık son bulmasını talep ediyoruz. 28 Şubat sürecinde tabiri caizse kepçeyle alınan haklarımızın aradan geçen sürede bizlere kaşıkla verilmeye çalışılmasını kabul etmiyor, gasp edilmiş hakkımızın aynıyla iadesini istiyoruz. Haklının ve hakkın yanında olduğunu her platformda dile getiren hükümet yetkililerini ilahiyat öğrencilerine haklarını geri vermeye davet ediyoruz.” dedi.

Binlerce ilahiyat öğrencisinin mağdur edilmesi ve haksızlığa uğratılmasının hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu ifade eden Alagöz şunları kaydetti: “Bilindiği üzere formasyon konusu İlahiyat Fakültelerimizin kanayan en büyük yarasıdır. 1998 yılına kadar öğrenim süresi içerisinde verilen formasyon programı, siyasi ve ideolojik bir takım nedenlerden dolayı kaldırıldı. Bununla beraber, Sakarya, Uludağ ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültelerinde pilot uygulama yapılarak bir müddet daha okutuldu. Ancak 2010 yılında Eğitim Sen’in Danıştay 8. Dairesine açtığı bir dava sonucunda ilahiyat öğrencilerinin 4 yıllık lisans öğrenimleri sırasında formasyon derslerini almalarını, “kamunun zararı” gerekçe gösterilerek mahkeme kararıyla durduruldu. Bu karar ile ilahiyat öğrencileri pedagojik formasyon derslerini ancak fakültelerden mezun olduktan sonra alabilecek hale getirildi.
Bu gelişmeler üzerine ilahiyat fakültelerinde okuyan öğrenciler, ilahiyat öğrencileri platformu gibi oluşumlar altında Türkiye çapında örgütlenerek kendilerine haksızlıklara dur deme kararı aldı. YÖK’ten ilahiyat öğrencilerinin sorunlarını ciddiye alarak mağduriyetlerini gidermesini talep ediyoruz. Binlerce ilahiyat öğrencisinin imzaladığı dilekçeler YÖK yetkililerine sunulmasına rağmen taleplerimize olumlu cevap verilmemesini büyük üzüntüyle karşıladığımızı buradan ilan etmek istiyoruz. Ayrıca formasyon hakkımızın tarafımıza verilmesi için resmi-yasal mücadelemizin devam ettiği bu süreçte daha fazla kişinin mağdur olmaması için ivedilikle formasyonsuz öğretmen alımlarında 75 olarak belirlenen KPSS puanının 50 olarak yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz.”

Basın açıklamasının ardından öğrenciler sessiz bir şekilde dağıldı.

CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti