İklim değişikliği çocukları ve kadınları etkiliyor

Birleşmiş Milletler, iklim değişikliğinin hamile ve çocukların sağlığına etkilerine karşı eylem çağrısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) iklim değişikliğinin, hamile ve çocuklarda neden olduğu sağlık risklerine karşı harekete geçilmesi için acil eylem çağrısı yaptı.

DSÖ, UNICEF ve UNFPA tarafından yayımlanan ortak açıklamada, hamile ve çocuklar için bir tehdit olduğu belirtilen iklim değişikliğine karşı acil eylem çağrısı yapıldı.

İklim değişikliğinin, sağlık sorunlarına neden olduğu hamileler ve çocuklara ilişkin tehdidin acil olarak ele alınmasının gerektiği belirtilen açıklamada, iklim olaylarının anne ve çocuk sağlığı üzerindeki etkilerinin ihmal edildiği kaydedildi.

Açıklamada, araştırmaların, iklim değişikliğinin zararlarının anne karnında bile başlayabileceğini ve hamilelikle ilgili problemlere, erken ya da ölü doğuma yol açabileceğini gösterdiği kaydedildi.

İklim değişikliğine karşı alınabilecek önemlere de değinilen açıklamada, önlemler arasında, sera gazı emisyonlarının azaltılmasının yanı sıra hamilelerin, bebeklerin ve çocukların ihtiyaçlarının iklim ve afetlerle ilgili politikalara dahil edilmesi yer aldı.

Açıklamada, söz konusu kuruluşlar aynı zamanda, iklim değişikliğinin anne ve çocuk sağlığı üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılması için daha fazla araştırma yapılması talebinde bulundu.

Öte yandan, açıklamada UNICEF İcra Direktörü Yardımcısı Omar Abdi'nin şu değerlendirmelerine yer verildi:

"İklim değişikliğiyle ilgili eylemler, çocukların bedenlerinin ve zihinlerinin kirliliğe, ölümcül hastalıklara ve aşırı hava koşullarına karşı benzersiz bir şekilde savunmasız olduğunu genellikle göz ardı ediyor. İklim krizi her çocuğun temel hakkı olan sağlık ve refahı tehlikeye atmaktadır. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'ndan (COP28) başlayarak, çocukları dinlemek ve onları acil iklim eyleminin merkezine koymak hepimizin ortak sorumluluğudur."

Arnavutköy'de kura öncesi fiyatlar arttı Kılıçdaroğlu ve Akşener'den sonra Karamollaoğlu da Sudan liderinin oğlu Ankara'da toprağa verildi Krefeld’de tarihi gün: Açıktan ilk ezan okundu İliç'teki kayıp işçilerden ikisi daha ölü bulundu Enerji şirketlerinden motorin ve benzine gizli zam