İkinci el araba fiyatları düştükçe düşüyor

İkinci el araba piyasasındaki durdgunluk devam ederken fiyatlar da düştükçe düşüyor. İkinci el ilan sitelerine konulan binlerce araç ilanında fiyatlar her geçen gün düşürülüyor. Aracını satamayanlar fiyatları düşürüyor; ancak yine de satamayanlar ise çareyi ilanı kaldırmakta buluyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve sahibinden.com iş birliğiyle hazırlanan 'Otomobil Piyasası Görünümü' raporu, Şubat ayında ikinci el otomobil piyasasında devam eden fiyat düşüşlerini ve piyasanın genel durumunu ele aldı. Rapor, otomobil fiyatlarındaki değişimleri, arz-talep dengesini ve piyasa trendlerini detaylı bir şekilde inceledi.

FİYATLARDAKİ DEĞİŞİM VE PİYASA DİNAMİKLERİ

Rapora göre, ikinci el otomobil reel fiyatlarında Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla %16,6'lık bir düşüş gözlendi. Bu düşüş, bir önceki aya göre de %5 olarak kaydedildi. İkinci el otomobil piyasasında reel fiyatlar, son sekiz aydır düşüş eğilimini sürdürüyor.

FİYATLARDA GERİLEME

Ortalama satılık otomobil fiyatları, geçen yılın Şubat ayına göre %39,3 artış gösterse de, Ocak ayından Şubat ayına geçişte ortalama otomobil fiyatları 860 bin 443 TL'den 855 bin 781 TL'ye geriledi. Bu gerileme, otomobil piyasasında bir yatay seyir izlenmesine rağmen, talep endeksinin %4 artarak 102,2'ye ulaştığı görüldü.

İkinci el otomobil piyasasında, hem arz hem de satış sayıları artış gösterdi. Satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı %19'a yükselerek piyasadaki canlılığın bir göstergesi oldu. Satılık otomobil ilan sayısı %1 azalırken, satılan otomobil sayısı %3,5 artış gösterdi.

Otomobil piyasasındaki canlılığı gösteren bir diğer önemli ölçüt olan kapatılan ilan yaşı, Şubat ayında 1,8 gün kısalmasıyla 23,3 gün olarak kaydedildi. Bu durum, Şubat ayında ikinci el otomobil piyasasının canlanma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

SONUÇ VE PİYASANIN GELECEĞİ

Bahçeşehir Üniversitesi tarafından hazırlanan rapor, ikinci el otomobil piyasasında devam eden fiyat düşüşlerine ve piyasanın genel durumuna ışık tutuyor. Reel fiyatlar, talep endeksi ve satılan otomobil sayıları gibi önemli göstergeler, piyasanın dinamiklerini ve gelecekteki eğilimlerini anlamamıza yardımcı oluyor. Şubat ayı verileri, ikinci el otomobil piyasasında fiyatlar ve talep dengesi açısından önemli ipuçları sunarken, piyasanın canlılığını koruduğunu ve gelecek dönemlerde nasıl bir seyir izleyebileceğine dair önemli bilgiler veriyor.

Kamuda tasarruf: Makam araçları satılıyor AK Partili belediye başkanı tutuklandı İsrail söz konusuysa "Özgürlükler Ülkesi" iptal Arda Güler verilen ilk şansta kendini ispatladı ABD üniversitelerinde Gazze direnişi