İHKİB Başkanı: Rekabet avantajı için döviz bu noktada kalmalı

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, istikrarlı bir kura ihtiyaçlarının olduğunu söyleyerek, “Rekabet avantajını kaybetmememiz için dövizi bu noktada tutup bundan sonra da enflasyon oranında götürme.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, istikrarlı bir kura ihtiyaçlarının olduğunu söyleyerek, “Rekabet avantajını kaybetmememiz için dövizi bu noktada tutup bundan sonra da enflasyon oranında götürmemiz lazım. Benim tahminim seçimlere kadar dolar 2.20-2.30 bandında kalacaktır.” dedi.

Bayramaşa Sanayici ve Tekstilci İş Adamları Derneği’nin (BATİAD) düzenlediği gecede basın mensuplarının döviz kuru ile ilgili sorularını cevaplandıran İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, döviz kurundaki değerlenmenin ihracatçı açısından çok önemli olduğunu söyledi. İstikrarlı bir kura ihtiyaçları olduğunu söyleyen Tanrıverdi, "2-3 ay sonra malını teslim ettiğimiz ürünü bugünkü döviz kuruyla yapıp daha sonra para gelirken, düşük kurla bozdurmak ihracatçımız açısından ciddi sıkıntılar yaratıyor. Yıllardır TL’nin değerlenmesinden dolayı birçok ihracatçı para kaybetti." ifadelerini kullandı.

"Son 3-4 yıldır söylediğim bir şey vardı; Türk lirası çok değerli.” diyen Tanrıverdi, “Türk lirasını hem enflasyon karşısında ezmemek hem de dünyadaki rakiplerimizin kurlarındaki gelişmeleri takip edip ona göre düzenlemek gerekiyordu. Çünkü bugün rekabetin bir takım şartları var. Bunlardan bir tanesi de döviz kuru. Uzakdoğu’da Çin yıllardır kurunu belli bir oranda tutarak, tüm dünyanın baskısına rağmen, ihracatını geliştirdi. Türkiye'nin de döviz kurunu rekabetçi bir seviyede tutması gerekiyordu. Bizim yaptığımız endekslere göre de döviz kurunun özellikle doların 2,22 ve 2,30 aralığında olması gerekiyordu. Bunu normal zamanda yapabilmiş olsaydık, son dönemde yaşadığımız büyük dalgalanmaları çok fazla görmezdik. Daha kısa dalgalanmalar olurdu. İçerideki olaylar, yurt dışındaki gelişmeler hepsi birden günlük hareketlerin olmasına sebep oldu.” diye konuştu.

'TL DEĞERLENDİKÇE İHRACATÇI REKABET AVANTAJINI YİTİRİYOR'

Bir ayda yüzde 20’lerin üzerinde dövizde hareketlenme olmasının iç piyasada başka dengeleri bozduğunu belirten Tanrıverdi, “O da ihracatçının istediği bir şey değil. Biz daha stabil, daha düzenli şekilde yükselen ve değeri artan bir kur istiyoruz. Bundan sonra da enflasyon oranında artan bir kur olması gerekir. Eskiye dönmememiz gerekir. Çünkü Türkiye’ye sıcak para geldikçe TL değerleniyor. TL’miz değerlendikçe de ihracatçı olarak rekabet avantajını kaybediyoruz. Rekabet avantajını kaybetmememiz için dövizi bu noktada tutup bundan sonra da enflasyon oranında götürmemiz lazım. Benim tahminim seçimlere kadar dolar 2.20-2.30 bandında kalacaktır. Seçim sonuçları ve Türkiye’de yaşanacak politik gelişmelerde sakinleşme olursa döviz tekrar geriye doğru hafif bir dönüş yapabilir. Ama bir takım siyasi olaylar ve gelecekle ilgili kaygılar artarsa yukarıya doğru hareketlenebilir.” ifadelerini kullandı.

'HAZIR GİYİM İLK DEFA İHRACATTA OCAK AYINDA OTOMOTİVİ GEÇTİ'

Giyim sektörünün Türkiye’de en çok katma değer katan sektör olduğunu kaydeden Tanrıverdi, “Baktığımızda 13 milyar dolarlık bir katma değer yaratıyor. Diğer sektörlerin bu kadar katma değeri yok. Daha önce otomotiv ihracatı genelde bizden fazla oluyordu. İlk defa Ocak ayında sadece hazır giyimde otomotivi geçtik. Tekstil olarak düşündüğümüzde diğer sektörlerin üzerindeyiz. Hazır giyim ve tekstil Türkiye’nin birinci sektörü. Bu dövizdeki hareketlenmeler, ihracatçıyı biraz daha hareketlendirdi. 14,6 oranında bir artış yakaladık. Bu da bizim hedefimizin üstünde bir rakamdı. Yıllık yüzde 10’lar civarında bir artış öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Bahçeli'den ithamlara çok sert tepki Adalet Divanı'ndan İsrail'e "dur" kararı Ergin Ataman'ın Fenerbahçe'den intikamı acı oldu Avrupalılar İsrail'in soykırım yaptığının farkında Hamas yeni esirler aldı Eski ehliyetlerin süresi doluyor