Hükümetten tavır değişikliği: Darbenin arkasında ABD yok

15 Temmuz darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğuna yönelik iddialar konusunda hükümetten tavır değişikli yaşandı. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, darbenin arkasında ABD'nin olduğu yönündeki iddialara katılmadıklarını söyledi

Sonhaberler/ Haber Merkezi 

Darbe girişiminden sonra kamuoyunda ve hükümet yetkililerinin konuşmalarında öne çıkan "Darbenin arkasında ABD var" iddialarıyla ilgili tavır değişikliği yaşanıyor. Hükümetten bazı isimler darbenin arkasında ABD'nin olduğu yönünde açıklamalarda bulunmuştu; ancak son olarak Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ABD televizyon kanalı CNN'e yaptığı açıklamalarda bu tavırlarının değiştiğini gösterdi. Kurtulmuş, darbenin arkasında ABD'nin olduğuna ilişkin iddialara katılmadıklarını söyledi. Kurtulmuş, darbeden Gülen'in sorumlu olduğunu, bu nedenle Türkiye'ye iadesini istediklerini ifade etti. 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş,"ABD yönetiminin darbe ile bağlantısının olduğunu düşünmüyoruz, Fetullah Gülen sorumlu. Bizim beklentimiz ya onu iade etmesi ya da iade süreci sonuçlanıncaya dek gözaltına alması" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, CNN televizyonunun canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ABD ile bağlantısının sorulması üzerine, Kurtulmuş şu değerlendirmede bulundu: 

"15 Temmuz'daki darbe girişiminin Pensilvanya'da yaşayan Gülen ile bağlantılı olduğuna yönelik güçlü kanıtlarımız var. Ordudaki bir grup, askeri darbe girişiminde bulundu ancak halkın cesareti, gösterdiği direnç Türk demokrasisini kurtardı. Ordudaki darbecilerin Fethullah Gülen ile güçlü bağlarının olduğuna yönelik çok fazla kanıtımız var."

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Türkiye, ABD yönetiminin darbede rolünün olduğuna inanmıyor, değil mi?" şeklindeki soruya ise "Hayır, ABD yönetiminin darbe ile bağlantısının olduğunu düşünmüyoruz, Fetullah Gülen sorumlu. Bizim ABD yönetiminden beklentimiz ya onu iade etmesi ya da iade süreci sonuçlanıncaya dek gözaltına alması" cevabını verdi.

ABD'Yİ RAHATSIZ EDEN AÇIKLAMALAR

Efkan Ala’nın İçişleri Bakanlığı görevinden istifa etmesiyle yerine geçen Süleyman Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini yaparken darbe girişiminin arkasında ABD’nin olduğunu savunmuştu. Soylu, "Darbenin arkasında Amerika Birleşik Devletleri var" demişti. Daha sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bu tür açıklama ve imaların Türk-ABD ilişkilerini zedeleyeceğini belirtmişti.
İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti