Güney Afrika'da sona eren en uzun grevden sonra işten çıkarmalar kapıda

Güney Afrika'da 23 Ocak'tan beri devam eden grevler platin firmaları ve Maden ve İnşaat İşçileri Sendikası'nın (AMCU) anlaşmasıyla resmen sona erdi. Ancak firmaların "İşten çıkarmalar ve yeni yapılanmalar kaçınılmaz" açıklaması işçi...

Güney Afrika'da 23 Ocak'tan beri devam eden grevler platin firmaları ve Maden ve İnşaat İşçileri Sendikası'nın (AMCU) anlaşmasıyla resmen sona erdi. Ancak firmaların "İşten çıkarmalar ve yeni yapılanmalar kaçınılmaz" açıklaması işçi çevresini gerdi.

Dünyanın platin üretiminin yüzde 40'ını karşılayan Anglo American Platinum, Impala Platinum ve Lonmin firmaları dün Johannesburg'da 70 bin maden işçisini temsil eden AMCU ile 3 yıllık anlaşma imzaladı. Bir gazetecinin, "Bu grevin kazananı yok diyorlar?" sorusuna AMCU lideri Joseph Mathunjwa, "Nasıl kazananı yok. İşçilere 2 yıl boyunca 400 rand artış teklif etmişlerdi. Bizim direncimizle 3 yıllık 1000 rand artış sağlandı. 2017 yılına kadar en düşük maden işçisinin ücreti 12 bin 500 rand olacak" dedi. Mathunjwa, konut yardımının da ayrıca firmalar tarafından karşılanacağını ifade etti. İmzalanan anlaşma ile en düşük platin madeni ücreti 1000 rand artarak 6 bin rand oldu.

Güney Afrika'da 5 ay devam eden latin madeni grevlerinde 3 dev firma yaklaşık 2.26 milyar dolar kaybederken, ülke ekonomisi büyük zarar gördü. Ülkenin kredi notu ve iş güven endeksi grevlerden dolayı düştü.

Grevlerin sona ermesi ülkeyi rahatlatırken, 200 bin üyeli NUMSA sendikasının, 1 Temmuz'da greve gideceğini açıklaması tansiyonu yeniden yükseltecek yorumları yapıldı.

İMZANIN ARDINDAN DANS ETTİLER

AMCU lideri ve üyeleri imza töreninin ardından dans ederek salondan ayrıldı. Sendikacıların gösterisi ünlü Melrose Arch alışveriş merkezinin meydanında da sürdü.

Yüzde 20 artışa boyun eğen AMCU, aylarca en düşük maaş olarak 12 bin 500 rand (1200 dolar) için mücadele etmişti.

Grevin sona ermesi ile bu sabahtan itibaren sağlık ve güvenlik eğitimi testinden geçirilen madenciler işbaşı yapmaya başladı. CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında