Germiyanoğlu Beyliği kimdir, Germiyanoğlu Yakup Bey kim?

Germiyanoğulları Beyliği kimdir, kim tarafından kuruldu, beyliğin kurucusu Yakup Bey kimdir, ne zaman yıkıldı, Osmanlı ile ilişkileri nasıldı?

Germiyanoğlu Beyliği veya Germiyanoğulları Beyliği kimdir, ne zaman kuruldu? Beylik, Anadolu Selçuklu Devleti'nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde Batı Anadolu'da Kütahya merkezli olarak kurulmuştur. XIII. asırda Selçuklular'ın uç beyleri arasında Karamanoğulları'ndan sonra en kudretli ve büyük beylik olarak kabul edilir. Beyliğin tarihî varlığı, yaklaşık olarak 1260 yıllarından 1429 Şubatına kadar sürmüştür​​​​.

GERMİYANOĞULLARI BEYLİĞİ TARİHÇESİ

Germiyanoğulları aşireti, XIII. yüzyılda ilk defa Malatya taraflarında görülmüş, muhtemelen Moğollar'ın baskısı üzerine Kütahya bölgesine göç etmiştir. Germiyanoğulları bu bölgede Türkiye Selçuklu sultanı II. Gıyaseddin Mes'ud ve Moğollara karşı bağımsızlık mücadelesi vermişlerdir​​​​.

BEYLİK YÖNETİMİ VE SİYASETİ

Beyliğin asıl kurucusu Kerimüddin Alişir'in oğlu I. Yakub'dur. Beylik, Kütahya merkezli olarak kurulmuş ve Yakub Bey döneminde Anadolu beyliklerinin en güçlülerinden biri haline gelmiştir. Beylik, Bizans'tan her yıl vergi ve hediyeler alarak güçlenmiştir. En geniş sınırlarında, bugünkü Kütahya, Uşak, Denizli, Afyon vilayetleri ile Manisa vilayetinin doğusu Germiyanoğulları'nın kontrolünde olmuştur​​​​.

SOSYAL VE KÜLTÜREL YAPI

Germiyanoğulları döneminde, özellikle Süleyman Şah ve II. Yakub Bey zamanlarında, iktisadi ve sosyal hayat önemli ölçüde gelişmiş, Kütahya Anadolu beylikleri içinde kültür bakımından en üst seviyeye ulaşmıştır. Beylik döneminde inşa edilen mimari eserlerin büyük kısmı Kütahya'dadır ve bu eserler arasında en önemlisi II. Yakub Bey'in yaptırdığı külliyedir​​.

OSMANLILARLA İLİŞKİLER VE SONU

Germiyanoğulları, Osmanoğulları'na sınırdaş olup, aralarında rekabet ve zaman zaman düşmanlık söz konusu olmuştur. Süleyman Şah döneminde Osmanlılarla anlaşma sağlanmış, bazı topraklar çeyiz olarak Osmanlılara verilmiştir. Yakub Bey, 1399'da Timur'a sığınmış, Ankara Savaşı'ndan sonra beyliğine dönmüştür. Beyliğin son hükümdarı II. Yakub Bey'in vefatıyla Germiyanoğulları Beyliği tamamıyla Osmanlı Devleti'nin idaresine girmiştir​​​​​​.

Arda Güler verilen ilk şansta kendini ispatladı İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu