'Gençler dinden uzaklaştırılarak ahlakları bozuluyor'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Din Felsefesi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Din Felsefesi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran, bazı kirli güçlerin gençliği dinden uzaklaştırıp istedikleri şekle getirmek için ahlaklarını bozma yönünde büyük gayretler sarf ettiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı ve Samsun Beyaz İnci Kadın Eğitim ve Kültür Derneği iş birliği ile hayata geçen Genç Üniversitesi Genç Fikir Projesi Fikir Platformu Buluşması’nın ikincisi yapıldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’ndeki buluşmada ‘Din ve Ahlak Kavramlarına Evrensel Bakış’ konulu sempozyum düzenlendi. Fikir platformu buluşmasında bir araya gelen genç üniversiteliler, din ve ahlak bağlamında gençliğin yaşadığı sosyal aktivite ve akademik sıkıntıları masaya yatırıp problemlerin nasıl çözüleceği ile ilgili fikir alışverişinde bulundu. Akademisyenlerin de katılıp sunumlar yaptığı toplantıda din ve ahlakın ne kadar önemli olduğunun altı çizildi.

Sempozyuma konuşmacı olarak OMÜ İlahiyat Fakültesi Din Felsefesi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran ile Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi-İslami İlimler Fakültesi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Süleyman Karacelil katıldı. Kız öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği sempozyumun açılış konuşmasını yapan Samsun Beyaz İnci Kadın Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ayşe Yılmaz, din ve ahlak kavramının tartışılacağı bu projeyi çok önemsediklerini söyledi. Din ve ahlak kavramlarının tartışılacağı sempozyumdan çıkacak sonuçların toplumun yararına olacağı umudunu taşıdıklarını vurgulayan Yılmaz, “Çünkü siz akademisyen, gençler ve sivil toplumun birlikte konuyla ilgili neler yapabileceği, mevcut durum analizleri, alternatif çözüm yolları, beklenen sonuçların sunulacağı bu platformların sayısının artmasını toplumsal duyarlılığın artmasının ve sorunlarımızın herkesin derdi haline getirilmesinin çözül arayışlarına katkı sağlayacağını ümit ediyorum.” dedi.

OMÜ İlahiyat Fakültesi Din Felsefesi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cafer Sadık Yaran, gençliğin insan neslinin çok önemli ve değerli bir dönemi olduğuna dikkat çekti. İnsanın kimliğini, kişiliğini 15-25 yaş grubu arasında bulup, bunun daha sonra değişmeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Yaran, “Burada olan gençleri gördüğümde tertemizler deyip gençlerin sorunları yok diye düşünüyorum. Oysa gençliğin ahlaki sorunları eskiden de vardı. Hatta spor, müzik gibi çözüm önerileri de bulunmuş, uygulanmaya çalışılmış. Peygamberimize baktığımızda ise peygamberimizin hadislerinde çocuklara ve gençliğe önem verdiğini ve güvenliğini görüyoruz. Gençlerden komutan, vali, öğretmen yaptığını biliyoruz. Peygamberimizin gençlere güveni müthiş. Mevlana Hz.’leri gençlere büyük değer vermiş. Bizim için asıl şey gençlere güvenmemizdir. Ama kültür zarar veriyor. “ diye konuştu.

GENÇLERİN DÜŞMANI ÇOK
Değerli olan şeylerin talibi ve düşmanının çok olacağının altını çizen Prof. Dr. Sadık Yaran, “Dolayısıyla onları aldatmak isteyenler de olacaktır. Ben gençliğimizde 5 tane temel sorun tespit ettim. Gençlerimizin ahlakını tehdit eden sorunlardan birisi göreceliktir. Ahlak ise kötülüklerde arındırmaktır. Bu ahlakı ilk insandan beri görüyoruz. İlahi dinlerde ahlak, iman, ibadete çok önem verilmiş. Bütün peygamberler ve ümmetleri bu ahlakın savunuculuğunu yapmıştır. Son derece de sağlam şekilde varlığını sürdürüyor. Yetişen çocuk ve genç, bu ahlak geleneğine bağlı kalırsa ahlaklı ve temiz bir şekilde ilerleyip dünya misafirhanesinden gelip gidiyor. Ama herkes bunu istemiyor. Bu durumda ne yapmak lazım. Yaptıkları şey ahlaki ve dini değerlerin görece olduğunu iddia etmelidir. Tarihe, topluma, dine, kültüre, bireye göre değişir diyorlar. Böyle yaptığında dinlerin etkisi azalıyor. Her şey göreceli olmaya başlıyor.” ifadelerini kullandı.

Eğitim Fakültesi-İslami İlimler Fakültesi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Süleyman Karacelil ise toplumsal problemler, gençlik ve toplum problemlerinin önlenmesinde din eğitimin rolü konusunda bilgiler aktardı.


CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında