Gambiya nerede, Müslüman ülke mi, nüfusu ne kadar?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti ettiği Gambiya nerede, Müslüman ülke mi? Gambiya nüfusu ne kadar?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika ziyareti kapsamında gitme kararı aldığı Gambiya nerede, Müslüman ülke mi? Gambiya nüfusu ne kadar?

Gambiya Afrika'nın batı yakasında yer alan kıtanın en küçük ülkesidir. Resmi adı ise Gambiya Cumhuriyeti'dir. 

Gambiya Gambiya Nehri'nin her iki kıyısı boyunca kurulmuş olup Atlas Okyanusu kıyısı hariç, tamamen Senegal ile çevrili bir konumdadır.

Ülke genelinde 2013 tahmini nüfus sonuçlarına göre 1 milyon 740 bin 860 kişi yaşıyor.

Başkenti ise Banjul'dur. 

Ülke cumhuriyet rejimi ile yönetilmektedir. Ülkeyi devlet başkanı sıfatı ile yöneten kişiler halk tarafından beş yıllık görev süresi ile bu makama seçilmektedir.

Gambiya'ya Müslümanlar 900 yılında gelmeye başladı. Buraya ticaret için gelen Müslüman tüccarlar buraya yerleştiler. 

17. yüzyıl sonu ile 18. yüzyıl başlarında İngiltere ve Fransa bölgede bulunan su kaynaklarının paylaşımında siyasi ve ticari sebeplerden dolayı ihtilaflar yaşamış, bu sorunlar Paris Antlaşması (1763) ile sona erdirilebilmiş ve Gambiya üzerindeki tüm hakimiyet Birleşik Krallık'a devredilmiştir.

Bu süreçten sonra da Fransa, Gambiya üzerinde hakimiyeti ele alabilmek adına Afrika kıtasında bulunan başka sömürge bölgelerini bu bölgeye karşılık Büyük Britanya'ya teklif etmiş ama başarı elde edememiştir.

Özellikle 18. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında yaşanan ve merkezi James Adası üzerinde bulunan kale olan köle ticareti döneminde üç milyona yakın kişi bu bölgelerden Amerika kıtasına köle olarak götürülmüştür.

Büyük Britanya hakimiyetinin ilk dönemlerinde Sierra Leone Valisi'nin hakimiyeti altındaki topraklara dahil edilen Gambiya, 1888 yılında başlı başına bir sömürge düzeni olarak kurulmuştur. Bu oluşum ile Fransa himayesindeki Senegal ile kesin sınır çizgileri 1889 yılında belirlenmiştir.

Ülke kendi içerisinde beş bölgeye ve Büyük Banjul bölgesinde bulunan iki şehir belediyesi olan Banjul ve Kanifing belediyelerine ayrılmış durumdadır.

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında