Fransa'da adalet bakanından başsavcıya baskı

Fransa Adalet Bakanı Christiane Taubira'nın Paris Başsavcısı François Falletti'yi görevinden almak istediği ortaya çıktı.

Fransa Adalet Bakanı Christiane Taubira'nın Paris Başsavcısı François Falletti'yi görevinden almak istediği ortaya çıktı.

Valeurs Actuelles dergisinin haberine göre Fransa Adalet Bakanı Taubira, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden birkaç ay sonra Falletti'ye görevinden feragat etme çağrısında bulundu. Bu çağrıyı kabul etmemsi üzerine ise başsavcının Taubira tarafından tasfiye edilmeye çalışıldığı iddia edildi.

Başsavcı François Falletti ise Adalet Bakanlığı'nın kendisini görevden almak istediğini doğrularken, "Bana Yargıtay'a gitmemi söylediler. Yerime hükümete yakın biri getirilmek isteniyor." ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı'nın kendisi yerine başka bir ismi atama ihtimalini değerlendiren Paris Başsavcı Falletti, "Biz savcılar bazı garantiler sağlayan bir tüzüğe tabiyiz. Hakim ve Savcılar Konseyi'nin (CSM) görüşü alınmadan yer değiştirme yapılamaz. CSM de henüz dosya ile ilgili incelemede bulunmadı." diye konuştu. Paris Başsavcısı Falletti iki seçeneğin bulunduğunu kaydederek, "Ya benim Yargıtay'a gitmemi sağlayacaklar ki bu söz konusu bile değil. Ya da adalet bakanı konuyu Hakim ve Savcılar Konseyi'ne taşıyacak." ifadelerini kullandı.

Parlamento İlişkilerinden Sorumlu Bakan Alain Vidalies ise François Falleti'nin Christiane Taubira ile değil Adalet Bakanlığı müsteşarları ile görüştüğünü doğrulayarak, "Evet bir görüşme oldu. Ona Yargıtay'da bir görev önerdik. O ise kabul etmedi. Bu onun hakkı ve yerinde kalacak." ifadelerini kulandı. Vidalies, başsavcının emekliliğine 1,5 yılı olduğunu da hatırlatarak, "Her ne olursa olsun bir buçuk sene sonra artık savcı olmayacak." diye konuştu.

MUHALEFETTEN CUMHURBAŞKANI HOLLANDE'A ÇAĞRI

Muhalefetteki Halk Hareket Birliği (UMP) ile Hakimler Birliği ise Adalet Bakanı Taubira'nın Paris Başsavcısını görevden alma girişimini kınadıklarını açıkladı. UMP'nin Güvenlik Konularından Sorumlu Başkan Yardımcısı Eric Ciotti, Adalet Bakanlığı'nın girişiminin çağdaş yargı tarihinde görülmemiş bir olay olduğunu vurgulayarak Cumhurbaşkanı François Hollande'a çağrıda bulundu. Ciotti, cumhurbaşkanının CSM'i devreye sokarak bu konuya ışık tutması gerektiğini belirtti.

2010 yılında Nicolas Sarkozy tarafından bu atanan François Falletti'nin normal şartlarda 2015 yılına kadar görevde kalması bekleniyor.

Fransa'da savcılar sene başında yaptıkları açıklamada ise savcılarla adalet bakanı arasındaki bağın kesilmesi için yeni bir yasa çağrısında bulunmuştu. CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti