Fındık çiftçisini üzen haber

Fındıkta dünya lideri olan Türkiye'de bu yıl çiftçileri üzen gelişmeler yaşanıyor. Bazı çiftçilerin fındıklarında hastalık ortaya çıktı

Dünya pazarında yüzde 85 payla liderlik koltuğuna yerleşen Türk fındığı, son dönemlerde küllenme hastalığıyla karşı karşıya. Bu risk nedeniyle küresel pazardaki payı yüzde 65 seviyelerine kadar gerileyen fındıkta kayıpları önlemek amacıyla bir dizi önlem alınmaya başlandı. İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, Tarım Bakanlığı başta olmak üzere ziraat odaları, borsalar ve ihracatçı birlikleri dahil tüm kesimleri, külleme hastalığıyla etkin şekilde mücadele etmeye çağırdı.

Külleme nedeniyle üç yıl önce kayıp olmadığını ancak, geçen yıl 100 bin ton civarında yani yaklaşık 300 milyon dolar kayıp yaşandığını düşündüklerini belirten Başkan Gören, “Türkiye’de fındık üretimi yapılan 700 bin hektar alanın yüzde 80’inde külleme ile mücadele gerekiyor. Külleme ile mücadelede ilaçlama ve işçilik maliyeti dönüm başına 45 TL. Yani külleme ile mücadelenin toplam maliyeti yaklaşık 250 milyon TL” dedi. Gören, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın geçen yıl için rekolte beklentisinin 450 bin ton olduğunu anımsattı.

Ardından bu rakamın 420 bin tona revize edildiğini, kendilerinin ise 650 bin tonluk rekolte beklediklerini ifade eden Gören, şunları kaydetti: "Sırasıyla 600 bin, 550 bin ve son olarak da 500 bin tona revize ettik. Burada da rekolteye külleme hastalığının negatif etkisi oldu. Eğer mücadele etmezsek dünyada birinci sırada gelen Türk fındığında önemli kayıplar yaşarız.” Gören, Türkiye’de 40’ın üzerinde firmanın ileriyi görebilmek adına rekolte araştırması yaptırdığına da dikkati çekerek, "Bu yıl 550 bin ton bekliyoruz. Ama asıl rekolte kendini 15 Haziran gibi belli eder" dedi.

HASAR TESPİTİ BAŞLADI

Öte yandan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, "24 Nisan gecesi yaşanan zirai donun fındığa ne boyutta zarar verip vermediği yapılacak detaylı tespitin ardından ortaya konulacak." dedi. Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada nisan ayı içerisinde yağan karın Ordu'nun yüksek rakımlı bölgelerinde etkili olduğunu söyledi.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün de tespit ettiği gibi özellikle 800 ile 1000 rakımda zirai donun fındığa zarar verdiğini dile getiren Soydan, bunun tespiti için çalışmalara başlandığını belirtti. Soydan, Ziraat Odaları ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlüklerinden oluşan bir heyetin zirai dondan zarar gören Gölköy, Akkuş, Aybastı, Çaybaşı, Korgan, Gürgentepe ve Kabadüz ilçelerinde fındık bahçelerini gezmeye başladığını ifade ederek, ekiplerin hasar tespitini rapor haline getireceklerini kaydetti.

Daha sonra hazırlanan bu raporun kamuoyuna açıklanacağını aktaran Soydan, şunları söyledi: "Temennimiz fındık bahçelerinin zirai dondan az oranda etkilenmesi. Bizim tahminimiz zirai donun özellikle fındık bahçelerinin sırt ve don yatağı olan bölgelerinde, dere yataklarında, bahçelerin kuzeye bakan bölümlerinde ve rüzgar alan geçit bölgelerinde etkili olduğu yönde ancak zararın boyutu ne kadar şimdilik bunu bilemiyoruz. 24 Nisan gecesi yaşanan zirai donun fındığa ne boyutta zarar verip vermediği yapılacak detaylı tespitin ardından ortaya konulacak."

Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSİM) bahçelerini sigorta yaptıran üreticilere çağrıda da bulunan Soydan, "Bahçesinin hasara uğradığını anlayan üreticilerimiz TARSİM yetkililerine başvurarak eksper talep edebilir. Böylelikle hasarını en aza indirebilir. Üreticilerimiz bu çağrımızı da dikkate alsınlar." dedi.

3 büyükşehir belediye başkanı daha gözaltında Akaryakıt fiyatlarını düşürecek önemli karar Binance TR'de 72 saat kuralı devreye girdi Emniyet kararnamesi yayımlandı Meteoroloji uyardı çöl sıcakları geliyor Büyükçekmece Belediyesi'ne "villa" operasyonu