"Eximbank için satın alınan iki makam aracına 805 bin TL ödendi"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın, genel müdürlüğü İstanbul'a taşınan Türk Eximbank'la ilgili verdiği soru önergesini cevapladı. İstanbul’da kiralanan yeni bina için aylık 112 bin 500 dolar kira...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın, genel müdürlüğü İstanbul'a taşınan Türk Eximbank'la ilgili verdiği soru önergesini cevapladı. İstanbul’da kiralanan yeni bina için aylık 112 bin 500 dolar kira ödendiğini ve 5 yıllık kira sözleşmesi yapıldığını dile getiren Babacan, yapılan tadilat bedelinin yarısının kiradan düşüleceğini, tadilat dolayısıyla taşınma öncesinde 8 ay boyunca bina için 900 bin dolar ödendiğini, Eximbank’ta çalışan uzmana 500 TL, genel müdüre ise aylık 6 bin TL kira yardımı yapıldığını, Eximbank için satın alınan iki makam aracına ise 805 bin TL ödendiğini açıkladı.

Türkiye İhracat Kredi Bankası Genel Müdürlüğü'nün İstanbul'a taşınması nedeniyle sözleşmesi feshedilen personel sayısının 37 olduğunu belirten Babacan; taşınma sürecinde, ailelerin mağdur edilmemesi adına personele duyuru yapılmış ve çocuklarının eğitimleri nedeniyle talepte bulunan personelin, okulların başladığı tarihten önce İstanbul ilinde göreve başlatıldığını ifade etti.

Taşınma işlemlerinin 5 Kasım 2012 tarihi itibariyle bitirilmesinin planlandığını dile getiren Babacan, hukuki sürecin 15 Kasım 2012 olarak belirlendiğini kaydetti. Ancak bina tefriş ve tadilatındaki program dışı gelişmeler sebebiyle taşınma işleminin 3 Aralık 2012 ve 7 Aralık 2012 tarihlerinde iki bölüm halinde gerçekleştirildiğini anlatan Babacan, şöyle devam etti: "Bankamızın tüm birimlerinde görevli olan personel sayısı; yıllar itibariyle 2003 yılında 352, 2004 yılında 342, 2005 yılında 367, 2006 yılında 393, 2007 yılında 392, 2008 yılında 376, 2009 yılında 383, 2010 yılında 360, 2011 yılında 397 ve son olarak 2012 yılında 453'tür. Belirtilen tarih itibariyle personel sayısı 452 olup, 342 personel genel müdürlük bünyesinde görev yapmaktadır. Bankamız, işlem hacmindeki artış dikkate alınarak 2012 yılı içinde mevzuat çerçevesinde 45 uzman yardımcısı olmak üzere toplam 111 personel alınmıştır. Diğer taraftan, taşınma sonrasında Ankara Bölge Müdürlüğü'nde kalan kişi sayısının belirlenmesi, geçiş sürecindeki ihtiyaçlara göre belirlenmiş. Bankamız genel müdürlüğü için İstanbul'da kiralanan bina Sabri Ünlü ve Jan Bastıaan Lems'e aittir. Kira bedeli, stopaj dahil aylık 112 bin 500 ABD Doları olarak belirlenmekle birlikte, binada yapılan mekanik tadilatlara ilişkin bedellerin yarısı, kira bedelinden mahsup edileceğinden, ortalama kira bedeli belirtilen miktarın daha altında kalacaktır. Kira sözleşmesi 5 yıl süreli olarak yapılmış olup, 2012 yılı Nisan ayından itibaren kira ödenmektedir. 4734 sayılı Kanun'un 22/e hükmü uyarınca 'İdarelerin ihtiyacına uygun taşınmaz mal alımı ve kiralaması' doğrudan temin usulüne tabi olduğu için teklif alınmak suretiyle değil, söz konusu kanuna uygun olarak piyasada fiyat araştırması yapılarak doğrudan temin yolu ile bina kiralanmıştır. Nihai hedefin fınans merkezine taşınılması olması nedeniyle ve bankamıza bu merkezde yer tahsisi yapılacağından, bina satın alınması yerine finans merkezine taşınılacak tarihe kadar yönetim kurulumuzun kararı doğrultusunda kiralama yolu tercih edilmiştir."

"ARAÇLARIN YENİLENDİĞİ İDDİALARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

Banka araçlarının 2010 yılında yenilendiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Babacan, "Bankamızdaki ekonomik ömrünü tamamlayan, bakım-onarım ve yakıt masrafları artan eski araçlar satılarak; bankamız genel müdürlüğü, bölge müdürlüğü, şubeleri ve irtibat bürolarının iş yoğunluğu da dikkate alınarak 2012 yılında toplam 17 adet araç alınmıştır. Yine yöneltilen soruda, 14 yıldır makama tahsis edilen aracın bakım-onarım ve yakıt giderlerinin çok yüksek olması nedeniyle, 2011 yılında belirtilen markalarda iki adet araç satın alınmıştır. Bu iki aracın toplam bedeli 804 bin 909,98 TL'dır. Alman araçların tamamına yakını Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla satın alınmış olup, zaruri ihtiyaçlar dışında bir araç alımı söz konusu değildir. Yakıt masraflarının asgariye indirilmesi amacıyla dizel motorlu araçlar tercih edilmiştir. Taşınma sürecinde bankada çalışan personelin tamamına kira yardımı yapılmıştır. Yapılan yardımların miktarı Banka Yönetim Kurulu ve Genel Kurul'u kararı ile belirlenmiştir. Genel Müdüre yapılan kira yardımı 6 bin TL'dir. Bankamız Genel Müdürlüğü'nün İstanbul'daki yerleşim planında, nihai hedefin finans merkezine taşınmak olması nedeniyle, taşınma işlemi gerçekleştiğinde personelin tekrar yer değiştirmesinin önüne geçilmesi adına fınans merkezine daha yakın olan Ümraniye ilçesi belirlenmiştir. Ek olarak, İstanbul'un Ümraniye ilçesi; ulaşım kolaylığı, sosyal çevre, toplu konut imkanı, çeşitli finans kuruluşlarının merkezi olması ve binanın ekonomik verimliliği açısından tercih edilmiştir. Bankamıza ait Ortaköy'de bulunan binanın akibeti hususunda çalışmalar yürütülmektedir." diye konuştu.

Babacan, işten çıkartılan 37 kişinin ismini açıkladı. Bu isimler arasında önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in iki kızı da bulunuyor.

CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır