Enkazdan çıkarılanlar neden folyoya sarılır?

İzmir depreminden günler sonra enkazdan çıkarılanlar folyoya sarılarak sedyelere bindiriliyor ve hastanelere gönderiliyor. Peki neden folyo?

İzmir'de Cuma günü meydana gelen depremde şu ana kadar 102 kişi hayatını kaybetti, 106 kişi ise enkazlardan sağ ya da yaralı olarak kurtarıldı.

Enkaz altında saatlerce hatta günlerce mahsur kalanlar arama kurtarma ekiplerinin büyük gayretleri sayesinde sağ ya da yaralı olarak kurtarılarak hastanelere sevk ediliyor. 

Kurtarma ekiplerinin canla başla çalışmaları izleyenleri duygulandırıyor. Öte yandan kurtarma esnasında enkazdan çıkarılan yaralılara folyo sarılması ise dikkatleri çekiyor. Birçok vatandaş "enkazdan çıkarılanlara neden folyo sarılır?" şeklinde soru işaretleriyle karşılaşıyor. 

Enkazdan çıkarılanlara ya da uzun süre uzayda kaldıktan sonra yer yüzüne dönenlere folya sarılır. 

Folyo insan vücut ısısını dengede tutarak ani ısı kaybı ya da ısı tepkimelerini önlüyor. 

Uzun süre enkaz altında ya da göçük altında kalan insanların vücutları dış dünyaya karşı hassasiyet kazanmaya başlıyor. Şayet koruma altına alınmaması halinde kalıcı hasara neden olabilir. 

Öte yandan uzayda uzun süre kalanlar da dünyaya döndüklerinde vücutları folya ile sarılır. Çünkü onları vücutları da Dünya atmosferine uyum sağlamak için zamana ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle vücutları koruyucu bir örtüyle örtülüyor. 

DEPREMZEDELERE NEDEN SU VERİLMEZ?

Vatandaşların bu konuda merak ettikleri bir diğer konu ise enkazdan ilk çıkarılanlara "neden su verilmez" sorusunun cevabıdır. Deprem esnasında enkaz altında kalanların ciğerleri, solunum yolları ve midesi aşırı derecede hasar görmüş ya da hassaslaşmış olabileceği için kesinlikle kurtarma esnasında ağız yoluyla beslenme yapılmaz. Bu nedenle enkaz altından kurtarılanlara ilk olarak damardan besleme yapılır. Sonrasında muayenelerde boğaz ve solunum yollarında bir hasar yoksa normal beslenmeye izin verilir. 

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında