Enflasyon farkı 2015 zam artışına eklenecek

Bayındır Memur-Sen Genel Başkanı Abdulhadi Karasapan, 2014 enflasyon farkının 2015 yılındaki toplu sözleşme hakkı olan yüzde 3 artı 3 zam artışına ekleneceğini söyledi. Karasapan, yetkili konfederasyon olarak, “2014 için seyyanen zam...

Bayındır Memur-Sen Genel Başkanı Abdulhadi Karasapan, 2014 enflasyon farkının 2015 yılındaki toplu sözleşme hakkı olan yüzde 3 artı 3 zam artışına ekleneceğini söyledi. Karasapan, yetkili konfederasyon olarak, “2014 için seyyanen zam 170 TL. 2015 yılı için ilk altı aya yüzde 3 artı enflasyon, temmuzda da yüzde 3 artı enflasyon farkı diye imza attık.” dedi.

Karasapan, Cihan Haber Ajansı muhabirine (Cihan) yaptığı açıklamada memurların emeklilik koşullarının düzenlenmesi için 2013 toplu sözleşme masasında önemli kararların alındığını aktardı. Seyyanen alınan zamma emeklilik göstergesinin yansıtıldığını ifade eden Karasapan, enflasyon farkı ile beraber bunun yüksek rakamlara ulaştığını anlattı. Karasapan, “Ek tazminatların da emekliliğe yansıması adına masada tekliflerde bulunduk. Çalışmalar sürüyor. Memura ek gösterge verilmesi de emekliliğe katkı sağlayacak. Verilen bu teklif de komisyonda görüşülüyor. Ek göstergenin artışı ile emekli maaşlarına yüzde 10 katkı sağlanacak. Bu şekilde alınan zamlara ‘yüzdeliklere eklenen enflasyon farkı verilir’ kaidesi işlememektedir. Çünkü seyyanen verilen zam, bir yıl öncesi için verilen zam olduğu için ikiye bölünmeden tek kalemde alınan zamdır. Enflasyon farkını bu şekilde, yüzdelikler açısından uygun seyyanen alınan zamlar açısından da uygun olmadığı görülmekte. Bu çerçevede de enflasyonun getirdiği artışı, 2015 yılındaki ikinci dilim toplu sözleşme hakkımız olan yüzde 3 artı 3 zamma yansıyacaktır. Bu fark, önümüzdeki seneye eklenecektir.” diye konuştu.

‘ROTASYON VE ZORLAMA İLEHİÇ BİR KAMU ÇALIŞANI VERİMLİ ÇALIŞTIRILAMAZ’

Memurların karşı karşıya kaldığı rotasyon sorunları hakkında da değerlendirmede bulunan Karasapan, toplu sözleşme masasında kurumlarda rotasyon konusunu görüştüklerini aktardı. Rotasyonun tamamen kalkmasını istediklerini aktaran Karasapan, bu rotasyonun insanların huzurlarını kaçırdığını söyledi. Gönüllülük esaslı teklifleri yaptıklarını da bildiren Karasapan, hükümetin yetkili sendikalarla yaptığı kurulda bunu bildirdiklerini anlattı. Karasapan, “Bu konuda önerilerimize sıcak baktılar. Son 40 yıldır yönetmeliğin değişmediğini görüyoruz. Şu teklifi ettik: ‘Gönüllük esas alınarak buraya giden insanlara, yüzde 10-20 nispetinde o bölge tazminatının konulması gerektiğini’ söyledik. Bölgeye gidenlerin eşlerinin tayinlerinin kolay yapılması gerektiğini belirttik. Pozitif ayrımcılık getirilmesini belirttik. Donanımlı kamu çalışanlarından verim alınması gerektiğini vurguladık. Görüşlerimizi kabul etmişlerdi. Bu maalesef bürokratik oligarşi yavaş çalışıyor. Bunu çalışıp torba yasaya yetiştirilmesi gerektiğini bekliyorduk. Torba yasaya gelmedi. Bunu er ya da geç oturtacağız. Rotasyon ve zorlama ile hiçbir kamu çalışanı verimli olarak hiçbir kamu çalışanı, 77 milyona kurumuna faydalı olamadığını görmekteyiz.” şeklinde konuştu.

“TORBA KANUN İLE İLGİLİ GETİRİLEN DEĞİŞİKLİĞİ DOĞRU BULMUYORUZ”

Hükümetin atadığı üst düzey bürokratları zamanı geldiğinde, görevden alabilmek için, bürokrasinin doğru yürütülmesi adına, bazı değişiklikleri hayata geçirildiğini da anlatan Abdulhadi Karasapan, Torba Kanun ile yapılan değişikliğin üst düzey memurlarını kapsadığını bildirdi. Değişiklik hakkında, ‘Doğru bulmuyoruz, bu değişikliği de’ ifadelerini kullanan Karasapan, şöyle devam etti:

“77 milyon ülkeye sahip bir ülkede kamu hizmetleri aksadığında, bir holdingde olduğu bir değerlendirmeye tabi tutmak gerekiyor. Çünkü, söz verilen projelerin hayata geçirilmesi adına sorumluluğun tümü irade almış olan hükümette. Bazen aksaklıklar oluyor. Bürokratik oligarşi bu projelere de, sendikalarımıza da zarar veriyor. Bu çerçevede bakıyoruz. Buna rağmen insanların kazanılmış haklarına zarar verilmemesi için tepkimizi koyduk. Madde de bu şekli ile değişti. Memurların haklarına birilerinin iddia ettiği gibi dokundurmadık. Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Memurları üzecek bir şeye imza attırmadık” diye konuştu.

CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında