En öndeki eylemci parayı ödeyecek

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, şiddet içeren protestolarda kamu zararı oluşması halinde öndeki eylemci daha fazla tazminat ödeyecek.

İçişleri Bakanlığı, terör eylemleri ile şiddet içeren toplumsal vakalarda halk ve şahısların mallarına verilen zararın ne biçimde karşılanacağı ile ilgili bir genelge hazırladı. İçişleri Bakanı Efkan Ala imzalı genelge 16 Şubat’ta yürürlüğü girdi. Genelge uygulamada birliğin sağlanması hesabına uyulması gereken kurallar başlığı ismi altında bütün illerin valiliklerine bildirildi. 
 
Dört madde biçiminde belirlenen zararların nasıl öğrenim edileceği meselesi için ilk maddede şöyle denildi: 
 
"AHLAKA AYKIRI FİİL"
 
“Öncelikle söz konusu eylemlerde kamuya veya insanlara ilişkin mallara verilen zararlar ve eylemleriyle bu zararlara sebebiyet verenler bütün olanaklar kullanılarak delilleriyle ortak belirleme edilecektir.” Zarar verici şahısların tespiti biçiminde ise bu bireyler Türk Borçlar Kanunu’nun Haksız Fiilden Doğan Borç İlişkileri 49’ncu Madde ve 61’nci maddesinden dava açılacak. Maddeler gereği ziyan verici şahısların bu zararı ödemekle yükümlülüğü bulunduğu net belirtilirken maddelerin devamında ise zarara sebep bulunan eylemi yasaklayan bir yasa kuralı bulunmasa dahi ahlaka marjinal bir fiille ziyan vermekten ile alakalı muamele yapılabilecek. 
 
Genelgeye kıyasla muamele yapılacak maddeler içerisinde belirlenen 61’nci maddeye kıyasla de küme biçiminde zarara sebep olanlara ödenecek miktarın nasıl hisse edileceği de belirtiliyor. 
 
"GÖSTERİCİ ARKADAŞINA DAVA AÇABİLİR"
 
Buna kıyasla gruptakilere tutar hisse edilirken yarattıkları kusurun ağırlığı ve yarattıkları tehlikenin yoğunluğu göz önüne alınacak. Grubun önünde olana daha çok geride olanına daha az tutar ödetilecek. Ancak küme içerisinde tazminatın kendi payına düşenden fazlasını iddia eden insanın de arkadaşlarına tıpkı şartlarda mağdur şekilde dava açılabileceği yer alıyor.
 
Öte yandan genelgeye kıyasla icra davasını açmakla yetkili ve görevliler dava açılmasında halk yararı yok dese dahi ilin üst yöneticileri Maliye Bakanlığı’ndan dava açılmasını ve ya icra takibi yapılmasını isteyebilecekler.

Kaynak: HABER7.COM

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında