Emeklilerin Hükûmetten Beklentileri Büyük

Emekliler, temmuz ayında memurlara yapılan 8 bin 77 TL'lik seyyanen zammın kendilerine de uygulanmasını bekliyor.

Yazar İsa Karakaş tarafından kaleme alınan ve Türkiye Gazetesi'nde 15 Ocak 2024 tarihinde yayınlanan yazı, milyonlarca emeklinin gözünün bu hafta Cumhurbaşkanlığı Kabinesine çevrildiğini aktarıyor. Yazıya göre, emeklilere yönelik zam çalışmaları, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın koordinasyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmiş ve bu çalışmalar kabinenin gündemine sunulacak.

SEYYANEN ZAM BEKLENTİSİ

Yazıda, emeklilerin hükûmetten ne tür beklentiler içinde olduğunun altını çiziliyor. Emeklilerin, verilen sözlerin yerine getirilmesine büyük önem verdikleri ve dijital çağın bu beklentileri daha da güçlendirdiği belirtiliyor. Özellikle, memur emeklilerinin, geçtiğimiz Temmuz ayında memurlara yapılan 8 bin 77 TL'lik seyyanen zammın kendilerine de uygulanmasını bekledikleri vurgulanıyor. Bu vaadin defalarca dile getirildiği ve binlerce dijital platformda yer aldığı ifade ediliyor.

Yazıda ayrıca, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüksek refah sözünün Temmuz ayında yerine getirilmemesi konusundaki hayal kırıklıkları da dile getiriliyor. Yazar, en düşük memur maaşına yapılan 22 bin 77 TL'lik zammın ve asgari ücrete yapılan %34'lük zammın emeklilere sadece %25 oranında yansıtılmasının hala hazmedilemediğini belirtiyor.

VERİLEN SÖZLERİN TELAFİSİ BEKLENİYOR

Yazı, emeklilerin Ocak ayında yapılacak zamda verilen sözlerin telafi edilmesini beklediğini, ayrıca enflasyon farkına refah payı eklenmesi yönünde beklentiler olduğunu aktarıyor. Kök maaşı düşük olan emeklilerin durumuna da değinilen yazıda, geçtiğimiz Nisan ayında emekli maaşı 7.500 TL'nin altında olanlara yapılan zammın, aynı kategoride yer alan emekliler arasında bile memnuniyetsizlik yarattığı ifade ediliyor. 7.500 TL üzeri maaş alan emeklilere ise herhangi bir zam yapılmadığı vurgulanıyor.

Yazar, emeklilerin en düşük emekli maaşının asgari ücretin ve açlık sınırının altında kalmaması gerektiğini belirten taleplerine de yer veriyor. Emeklilerin bu talepleri, sosyal medya ve diğer dijital platformlarda, ayrıca sendika ve emekli sivil toplum kuruluşları aracılığıyla dile getirdikleri aktarılıyor. Yazı, ekonomik program gereği en düşük maaşların asgari ücrete eşitlenememesi halinde, maaşların en azından açlık sınırına tekabül edecek bir seviyeye çıkarılmasının zorunlu olduğunu vurguluyor.

"Elçiye zeval olmaz" atasözü ile bitirilen yazı, yerel seçimlere sayılı günler kala emeklilerin taleplerinin, seçimlerin sonucunu belirleyecek kadar önemli olduğunu ve bu taleplerin dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.

Hava sıcaklıkları bir anda düşecek Randevu sistemini kilitleyenlere karşı yeni önlem İşsizlik oranı yüzde 8,6'ya kadar geriledi Okullar yarın tatil iddialarına yalanlama Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti AK Parti "Neden oy vermediniz" anketi yaptırdı