Dink davasında, Ali Öz'ün ağır cezadaki yargılanmasına devam edildi

Gazeteci Hrant Dink cinayetinde Yargıtay'ın hakkında 'görevi ihmal'den ağır cezada yargılanmasına karar verdiği dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün, yargılanmasına devam edildi.

Gazeteci Hrant Dink cinayetinde Yargıtay'ın hakkında 'görevi ihmal'den ağır cezada yargılanmasına karar verdiği dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün, yargılanmasına devam edildi.

Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve sanık Ali Öz'ün katılmadığı ilk duruşmaya Öz'ün avukatı Ali Sürmen ile Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu katıldı. Mahkeme heyeti, davanın Dink’in öldürülmesiyle ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ana dava ile birleştirilmesi hususunda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yazılan müzekkereye verilen cevapta, birleştirme hususunda muvafakat verilmesine yer olmadığına karar yazının mahkemelerine ulaştığını belirtti. Taraf avukatları, gelen yazı ve cevaplara diyecekleri bir şeyin olmadığını ifade eti. Yargıtay'ın bozma ilamına ilişkin görüşü sorulan sanık Öz'ün avukatı, "Eski hükümde ısrar edilsin." derken, Dink ailesinin avukatı Bakırcıoğlu ise "Bozma ilamı uyulsun." dedi. Cumhuriyet savcısı da Yargıtay’ın bozma ilamına uyulmasını talep etti. Mahkeme heyeti de usul ve kanuna uygun bulduğundan bozma ilamına uyulmasını kararlaştırdı.

Heyet, Ali Öz’ün de aralarında bulunduğu 8 askerin yargılandığı ve Öz’ün 6 ay ceza aldığı 2008/615 esas sayılı dava dosyası temyiz incelemesinden dönmüş ise tetkik ve iade edilmek üzere gönderilmesi için Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne yeniden müzekkere yazılmasına karar verdi ve duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinden bir süre sonra İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz' ile birlikte 8 asker hakkında 'ihmal' suçundan Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi ile 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ayrı ayrı dava açılmıştı. 1. Ağır Ceza Mahkemesi davanın 17 Mayıs 2011 tarihinde yapılan son duruşmasında kararını açıklamış, sanık Albay Ali Öz hakkında aynı fiil nedeniyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılmış dava bulunduğundan, aynı fiil nedeniyle bir kişinin iki kez mahkeme önüne çıkartılamayacağı gerekçesiyle davanın CMK 223/7 gereğince Yargıtay nezdinden temyiz yolu açık olmak üzere reddine karar vermişti. Aralarında Albay Öz'ün de bulunduğu 8 askerin yargılandığı 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davanın kararı 2 Haziran 2011 tarihindeki 17. duruşmada açıklanmıştı. Mahkeme, Dink'in öldürülmesinde ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle Albay Ali Öz ve İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız'ı 6'şar ay, astsubaylar Okan Şimşek ve Veysel Şahin ile Hüseyin Yılmaz ve Hacı Ömer Ünalır'ı 4'er ay hapis cezasına çarptırmış, Gazi Günay ve Önder Araz'ın ise beraatine karar vermişti. 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına itirazı görüşen Yargıtay 5. Ceza Dairesi de davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesine hükmetti.
CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti