Davutoğlu: Biden'in Kıbrıs'a gelişi, uluslararası ilginin başlangıç göstergesi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in önümüzdeki günlerde Kıbrıs’ı ziyaret edecek olmasının Kıbrıs sorununa uluslararası ilginin başlangıç göstergesi olduğunu söyledi. Davutoğlu, bu ziyaretin...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in önümüzdeki günlerde Kıbrıs’ı ziyaret edecek olmasının Kıbrıs sorununa uluslararası ilginin başlangıç göstergesi olduğunu söyledi. Davutoğlu, bu ziyaretin son derece pozitif olduğunu belirterek, "Sayın Biden ve Amerika yönetiminin gösterdiği ilgiyi bütün taraflar da göstermelidir." dedi.

Ahmet Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve diğer siyasi parti liderleri ile birlikte heyetlerarası çalışma yemeğinde bir araya geldi. Yemek sonrasında Eroğlu ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, uluslararası kamuoyunun Kıbrıs sorununa ilgi göstermeye başladığını kaydetti.

Önümüzdeki günlerde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in adaya gelerek Kıbrıs Türk ve Rum tarafını ziyaret edecek olmasının önemine değinen Davutoğlu, bu ziyaretle birlikte uluslararası toplumun diğer üyelerinin de bu adımı takip ederek adaya gelip müzakereleri teşvik konusunda bir momentum oluşturacağını ifade etti.

ABD’nin gösterdiği hassasiyeti uluslararası diğer ülkelerin de göstermesini isteyen Ahmet Davutoğlu, "Sayın Biden ve Amerika yönetiminin gösterdiği ilgiyi bütün taraflar da göstermeli ve adada müzakerelerin bir an önce kapsamlı çözüme ulaşması yönündeki çabaları her iki tarafı da cesaretlendirmek yönünde çaba göstermelerini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

"AİHM KARARI, KIBRIS'TAKİ OLUMLU HAVAYI SABOTE ETMEKTEDİR"

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye'yi tazminata mahkum ettiği kararla ilgili de konuşan Davutoğlu, AİHM kararlarına saygı duyduklarını ancak bu kararların alınış süreci kararlarda yapılan atıflar, tarafların karşı hukuki muhatap olma nitelikleri bakımından da iç tutarlılığına baktıklarını açıkladı.

Bu açıdan bu kararda iç tutarlılık olmadığını söyleyen Davutoğlu, “Şu ana kadar AİHM tek tek bireylerin hakları çerçevesinde karar mekanizmaları oluşturmuştur burada ise bir devleti bir başka devlete muhatap kılarak böyle bir hukuki yönteme ki bu yeni bir mesele değildir.” dedi.

Bu davanın 1994’ten beri süren bir dava olduğunu hatırlatan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Biz karşımıza çıkardıkları devleti tanımıyoruz. Muhatap olarak değil siyasi olarak da tanımıyoruz. Dolayısıyla herhangi bir şekilde AİHM’nin bu yönde aldığı bir kararı biz bizim açımızdan bir yerine getirilmesi gereken bir karar olarak görmüyoruz. Bu konuda da herhangi bir işlem yapmayacağımızı da açık bir şekilde söyledik. Bu hukuki mülahazamızdır. Siyasi mütalaa olarak da bu kadar pozitif bir ortam oluşmuşken bir çözüme doğru giderken bu olumlu havayı maalesef sabote etmek anlamına geliyor."

“KKTC’YE SON GELİŞİMİZDEN BU YANA 3 ÖNEMLİ GELİŞME YAŞANDI”

Geçen 13 Aralık’ta KKTC’ye geldiğini hatırlatan Davutoğlu, o zaman bir ilke kararı aldıklarını bu karara göre belli aralıklarla bir araya gelerek ortak akıl oluşturup gelecek planları yapabilmek için bu tür toplantıları vesile olarak görme kararı aldıklarını aktardı. Son 6 ay içerisindeki gelişmeleri ele almak için bugün bir araya geldiklerini dile getiren Davutoğlu, o günden bugüne 3 önemli aşama yaşandığını belirtti.

Yaşanan 3 önemli gelişmeleri açıklayan Davutoğlu; "O günden bu güne kadar 3 önemli gelişme yaşadık. Birincisi o ziyaretimiz sonrasında zatı halinizde ve hükümetin katkılarıyla bir temel müzakere çerçeve metni konusunda mutabık kalmış olması; bu çok önemli bir aşamadır. Son Annan Planı’ndan sonra bu çerçevede yapılan görüşmeler sonrasında ilk kez iki taraf az, öz çok geniş uzun sayfa metinlerine dayanmayan ama meselenin özünü 60 yıl geçmiş özünü veren çok önemli bir metinde mutabık kalındı. Bu önemli bir aşamadır." şeklinde konuştu.

İkinci önemli gelişmenin müzakerelerin fiilen başlaması olarak değerlendiren Davutoğlu, bu müzakerelerin liderler arasında gerçekleşmesini temenni ettiğini kaydetti. Üçüncü önemli gelişmeyi de bildiren Ahmet Davutoğlu, müzakere metni ile birlikte uluslararası ilgi de büyük bir artış olduğunu ifade etti.

EROĞLU: DAVUTOĞLU İLE ÇOK YARARLI BİR GÖRÜŞME YAPTIK

Basın açıklamasında konuşan Derviş Eroğlu da Davutoğlu ve ekibi ile birlikte çok yararlı bir görüşme yaparak gelinen aşamayı ve bundan sonraki süreci birlikte değerlendirdiklerinin altını çizdi. Mecliste temsil edilen siyasi parti başkanlarını toplantıya davet ederek onlarla da istişare edildiğini aktaran Eroğlu şunları söyledi:

“Biliyorsunuz Birleşmiş Milletler parametrelerine sadık kalmak Kıbrıs Türk tarafı olarak bizim ana prensiplerimizden bir tanesidir. Biz son dönemde Kıbrıs sorununun dünyadaki bazı krizlere rağmen uluslararası konumunun gündeminde üst sıralara doğru çıkmaya başlamasından ve bu sorunun çözümüne ilginin artmasından dolayı oldukça memnunuz. Sayın dışişleri bakanının bu konudaki uğraşlarından dolayı teşekkür ediyorum. Bugün aramızda olması KKTC- Anavatan Türkiye ilişkileri ve bir ulusal davayı birlikte yürüttüğümüzün mesajını vermesi bakımından fevkalade önemlidir.”

“ANASTASİADİS İLE 2 AYDIR GÖRÜŞME TARİHİ ALAMAMAMIZ DÜŞÜNDÜRÜCÜ”

Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile müzakere masasında bir araya gelemediklerinden yakınan Eroğlu, son görüşmeden sonra iki ay geçmesine rağmen Anastasiadis’ten bir görüşme tarihi bile alamadıklarını ifade etti. Eroğlu, “Maalesef sayın Anastasiadis ile 31 Mart’tan itibaren görüşme fırsatımız olmadı. Biliyorsunuz bir davetimiz olmuş bu davetimize de müspet bir cevap almış değiliz.” dedi.

“KIBRIS SORUNUNU TARİHE GÖMMEK İSTİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye ile birlikte gereken adımları atıp Kıbrıs sorununu tarihe gömmek istediklerini de vurguladı.

Çözüme uluslararası ilginin artmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Eroğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyaretinin çözüm sürecine ivme kazandırmasını ve Kıbrıs sorununa erken zamanda kalıcı çözüm bulunmasını arzu ettiklerini belirtti. CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında