Çin, çekirgelerle mücadele için Pakistan'a 'biyolojik silah gönderiyor'

Koronavirüsü ile mücadele eden Çin'in şimdide kapılara dayanan çekirge ordusu ile başı dertte. Pakistan'da geçtiğimiz yıl pamuk ve buğday hasatlarına zarar veren çöl çekirgeleri en son Hindistan sınırına ulaşmıştı. Çekirgelerin Çin'e ulaşmasından endişe eden Çin Pakistan'da önlem alacak.

Başındaki koronavirüsü derdi ile uğraşan Çin'in şimdide çöl çekirgesi ile başı dertte. Pakistan'da hasatlara zarar veren çekirge sürülerinin Çin'e sıçramasından endişe eden Çin yönetimi, çekirgelerle mücadele eden Pakistan’a yardım amacıyla 100 bin ördek gönderecek. Pakistan'a gönderilecek olan ördekler için “ordu” tabiri kullanılırken, Çinli araştırmacı Lu Lizhi ördekleri "biyolojik silah" diye niteledi.

Çin’in Cıciang vilayetindeki 100 bin ördeğin son 20 yılın en büyük çekirge salgınının hedefinde olan Pakistan’a gönderileceği açıklanırken, Çin yaklaşık 20 yıl önce Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki benzer bir çekirge istilasında ördekleri kullanmış ve yerel basının aktardığına göre etkili sonuç elde etmişti. 

Cıciang Tarım Teknolojileri Enstitüsü’nden araştırmacı Lu Lizhi, konuyla ilgili olarak Pakistan'daki bir üniversite ile bu projeyi koordineli bir şekilde yürüttüklerini söyledi. Böceklerle beslenen ördeklerin hem düşük maliyetli olduğunu hem de tarım ilaçlarına kıyasla çevreye daha az zarar verdiğini vurgulayan Lu, ördekleri “biyolojik silah” dolarak niteledi.

Ördeklerin grup halinde gezdiklerinden tavuklardan daha kolay yönetilebilir olduğunu belirten Lu, bir ördeği günde 200’den fazla çekirge yiyebildiğini ancak tavukların en fazşa 70 adet yiyebildiğini bu nedenle ördeklerin mücadele kapasitesinin 3 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Lu, Pakistan’a gönderilmelerinden önce ördeklerle Sincan’da deneme yapılacağını kaydederken, milyarlarca çöl çekirgesinden oluşan sürüler son aylarda Doğu Afrika, Arap Yarımadası ve Güney Asya ülkelerini istila etmiş, tarım arazilerine ve otlaklara zarar vermişti.

Geçen sene Pakistan’ı istila eden çekirge sürüleri ülkenin pamuk ve buğday hasadında büyük zarar neden oldu. Çekirge sürüleri Hindistan’a da ulaşmıştı. Çekirge sürüleriyle mücadele Pakistan ve Hindistan’la kara sınırı olması nedeniyle Çin için önem taşıyor.

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında