CHP'li Özbolat: Ülke genelinde 12 milyon 521 bin 792 Alevi yaşıyor

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, ülke genelinde yaşayan Alevi nüfusu ile ilgili birçok araştırma yapıldığını ve 81 ilde 12 milyon 521 bin 792 Alevi'nin bulunduğunu açıkladı.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, ülke genelinde yaşayan Alevi nüfusu ile ilgili birçok araştırma yapıldığını ve 81 ilde 12 milyon 521 bin 792 Alevi'nin bulunduğunu açıkladı. Yerleşim yer sayısı bakımından tamamı Alevi’ye yakın olan 4 bin 382 yerleşim yeri olduğunu belirten Özbolat, “Tamamı Alevi olan 3 bin 929 Alevi köyü var. Karışık köy 334 ve 92 Alevi beldesi var. Karışık Alevi ve Sünnilerin birlikte olduğu belde de 12. 9 ilçe merkezi var tamamı Alevi olan. 2 de il merkezi var. Ama Aleviler Türkiye’nin her yerinde var. 9’a yakın ilde yerleşik nüfus gözükmüyor. Toplam Türkiye’deki Alevi sayısı 12 milyon 521 bin 792 olarak gözüküyor.” dedi.

    Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği tarafından ‘Yerel Yönetimler ve Aleviler’ başlıklı bir panel düzenledi. Ankara Barosu Konferans Salonu’nda düzenlenen panele konuşmacı olarak CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Gazeteci-Yazar Necdet Saraç ve Avukat Ertuğrul Cem Cihan katıldı. Panelin açılışında konuşan Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Ali Rıza Yıldırı, Aleviler olarak yerel yönetimlerden Cem Evleri’nin tanınmasından, öğrencilerin yurt ve burs imkanına kadar birçok alanda taleplerinin yerine getirilmesini istedi.

    Alevi nüfusu ve yaşadıkları sıkıntılar ile ilgili yapılan birçok çalışma olduğunu belirten CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, “Alevi nüfusu ile ilgili birçok spekülasyon yapılıyor. 5 milyon ile 25 milyona kadar olan bir sayısal değerlendirme var. Bu konu ile ilgili çok güvenli olmasa bile 3-4 kaynaktan aldığım bilgiyi paylaşmak istiyorum. Alevi yerleşim yer sayısı tamamı Alevi’ye yakın olan 4 bin 382 yerleşimde Alevi’ler var Türkiye’de. Tamamı Alevi olan 3 bin 929 Alevi köyü var. Karışık köy 334 ve 92 Alevi beldesi var. Karışık Alevi ve Sünnilerin birlikte olduğu belde de 12. 9 ilçe merkezi var tamamı Alevi olan. 2 de il merkezi var. Ama Aleviler Türkiye’nin her yerinde var. 9’a yakın ilde yerleşik nüfus gözükmüyor.” diye konuştu.

    İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı kişi verileni dayanarak yapılan 4 bin 382 yerleşim yerindeki Alevi nüfusun 9 milyon 652 bin 467 olduğunu ifade eden Özbolat, “Toplam Türkiye’deki Alevi sayısı 12 milyon 521 bin 792 olarak gözüküyor. Ne afaki şeyler söyleyerek kendi toplumumuzu olduğunda fazla göstermenin faydası var nede eksik göstererek az göstermenin bir faydası yok. Aşağı yukarı 13 milyon-15 milyon civarında ama elimizdeki veriler 12 milyon 521 Alevi olduğunu biliyoruz. Alevi toplumunun yüzde 60’ı kendini ne olarak tanımlıyorsunuz sorusuna Alevi diyor. Kendi Kürt alevi olarak tanımlayanların oranı yüzde 18, Türkmen Aleviyim diyenlerin oranı yüzde 10, Müslüman olarak tanımlayanlar yüzde 9 ve ateist olarak tanımlayanlar yüzde 3.” şeklinde konuştu.

    81 İLDE ALEVİLERİN BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLECEĞİ YER SAYISI 30

    Son seçimlerde Alevilerin yüzde 73’ünün CHP’ye oy verdiğini vurgulayan Özbolat, “Yüzde 8 MHP’ye, BDP’ye yüzde 7 ve AKP’ye yüzde 6 olarak çıkmış. Bunu söylerken Aleviler Ak Parti’ye oy verir mi diye bir dalgalanma oldu evet veriyorlar. Yani verirken içinden geldiği için vermiyor. Bir köyü var ama yolu yok, suyu ve elektriği yok. Yok oğlu yok. Geliyor kaymakam diyor ki kardeşim muhtar 100 seçmen var hiç olmazsa 10-15 oy verinde su okulun yolunu yapalım diyor. Muhtar bakıyor vermezse bir türlü verse bir türlü sonuçta benimde memleketim olan Maraş’ta dahil olmak üzere bunu gözlemledim.” açıklamasında bulundu.

    81 il geneline bakıldığında 4 büyükşehir, 11 il ve 171 ilçede CHP’nin yönetimde olduğunu hatırlatan Özbolat, “Geçmişi söylemiyorum o daha kötü de. şimdi Türkiye genelinde 1400’e yakın belediye başkan adayı var. Bazı bölgelerin tamamının Alevi olmasına rağmen büyükşehir olarak Mersin ve il olarak Tunceli. Büyükşehir’de bir Mersin adayı Arap Alevisi. Tunceli’nde var. 81 ilde kendisini gizleyip haberimizin olmadığı olabilir ama 3 değil. Seçilecek düzeyde 1 tane. İlçelerde örneğin İzmir 29 ilçe CHP’li. Sadece 4 tane, İstanbul toplam 12 belediye bizde ve sanıyorum 39 ilçe var 5 tane. Ankara seçilecek düzeyde 1 tane. Sivas’ta Divriği ve Zara 2 ilçe, Mersin 1 ilçe, Maraş 2 ilçe olmak üzere 1400 seçim çevresinde toplam Alevilerin belediye başkanı olarak seçileceği yer 30 civarında.” CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır