CHP’li Güneş: Türkiye ve MİT, Suriye bataklığından kendini arındırmalı

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Türkiye'nin Suriye'ye kimyasal silah sevk ettiği iddiasıyla ilgili olarak, "Türkiye gerçekten böyle bir bataklığın içine batmışsa, MİT teşkilatı Suriye'de yanlış işlerin içine bulaşmışsa, hükü.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Türkiye'nin Suriye'ye kimyasal silah sevk ettiği iddiasıyla ilgili olarak, "Türkiye gerçekten böyle bir bataklığın içine batmışsa, MİT teşkilatı Suriye'de yanlış işlerin içine bulaşmışsa, hükümetin derhal buna son vermesi lazım. Suriye bataklığından kendisini arındırması gerekiyor." dedi.
Güneş, Hatay'a alınan 'sarin gazı davasıyla' ilgili olarak da, "O davadan umarım ki Türkiye suçlu çıkmaz. Fakat ne yazıktır ki o davadan zanlı olanların serbest bırakılması burnumuza kötü bir koku veriyor. Dinamit fitili ayarlayan, beyaz fosforu elde etmeye çalışan zanlılar, Türkiye'de serbest bir biçimde dolaşır hale gelmişler." diye konuştu.

Güneş, partisinin Eskişehir il binasında düzenlediği basın toplantısında, ABD'li bir gazetecinin ortaya attığı Türkiye'nin Suriye'ye kimyasal silah taşıdığı iddiasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. "Gazetecinin iddiasına göre, 16 Mayıs 2013 de Erdoğan -Obama görüşmesinde, Obama Türk hükümetinin tehlikeli işler ve kırmızı hattı geçen işlerin içinde bulunduğunu söylemiş." diyen Güneş şöyle konuştu: "Bu doğruysa çok üzücü bir durum. Eğer yanlış ise Türkiye bunu çok net bir biçimde yalanlamalı ve açıklamada bulunmalı. Biz CHP olarak Suriye'ye barışın gelmesini ve silahlardan arınmasını istiyoruz. Hele kimyasal silahtan arınmasını istiyoruz. Fakat öyle anlaşılıyor ki, ABD'li gazetecinin iddiasına göre, kimyasal silahlar, Esed'in stokunda bulunan kimyasal silahlar değil. Yani Suriye'de iki büyük patlamada kullanılan kimyasal silahlar Esed'in stokunda bulunan kimyasal silahlar değilse o zaman bunun ortaya çıkması gerekiyor. Türkiye'nin bu vahim iddialardan kendisini aklaması gerekiyor. Bunların doğru olduğuna inanmak istemiyorum."

Türkiye'nin bir an önce Suriye bataklığından kurtulması ve hızla çıkması gerektiğini belirten Güneş, aksi taktirde son dönemde ülkenin başına gelen ve içinden geçmekte olduğu bu olağan üstü olumsuz olaylarda bir aydınlığa ve temize çıkmayacak gibi gözüktüğünü kaydetti.

"SARİN GAZI DAVASININ SANIKLARININ SERBEST BIRAKILMASI KÖTÜ KOKU VERİYOR"

Türkiye'de görülen 'Sârin Gazı' davasına da değinen Güneş sözlerine, şöyle dedi: "Açık söyleyeyim. Bu Adana'da görülen ve şuanda Hatay'a devredilen 'Sârin Gazı' davası daha büyük önem taşıyor. Bu davayla ilgilenmemiz gerekiyor. Bu davada suçlu ve suçsuz çok net bir şekilde ayrışmalı. O davadan umarım ki Türkiye suçlu çıkmaz. Fakat ne yazıktır ki, o davadan zanlı olanların serbest bırakılması burnumuza kötü bir koku veriyor. Bu zanlılar hiç bir şey yapmamış gibi dinamit fitili ayarlayan, beyaz fosforu elde etmeye çalışan zanlılar. Ne yazık ki, Türkiye'de serbest bir biçimde dolaşır hale gelmişler. Bu gazetecinin iddiaları ciddiye alınmalı. Bu gazetecinin söylediğinin doğru söylediği anlamına gelmez. Ama doğru olmadığı kanıtlanmadığı takdirde şüpheler devam edecektir."

"TÜRKİYE'NİN SURİYE'DE İZLEYECEĞİ POLİTİKA BARIŞ VE DEMOKRASİ OLMALI"

Türkiye'nin, Suriye'deki radikal unsurların asla geçiş noktası olmaması gerektiğini vurgulayan Güneş, "Türkiye asla Suriye'deki radikal unsurların destekçisi olmamalıdır. Türkiye'nin Suriye'de izleyeceği politika barış ve demokrasi olmalı. Suriye'de barış biran önce sağlanmalı ve akabinde Suriye'ye tam demokrasi gelmelidir. Türkiye'nin ve dünyanın yararına da olan budur." diye konuştu.

Ancak Türkiye'nin kimyasal silah taşıma gibi bir yanlış durumun içine girdiyse bundan mutlaka çekilmesi gerektiğini kaydeden Güneş, "Ama eğer ki, Türkiye gerçekten böyle bir bataklığın içine batmışsa, gerçekten MİT teşkilatı Suriye'de yanlış işlerin içine bulaşmışsa hükümetin derhal buna son vermesi Suriye bataklığından kendisini arındırması gerekiyor." şeklinde konuştu. CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır