Cezayir’de ayrılıkçı hareket lideri hakkında karar

Cezayir’de ayrılıkçı hareket lideri hakkında müebbet hapis ve uluslararası tutuklama emri verildi.

Cezayir’de, ayrılıkçı Amaziğ-Berberi Kabail Bölgesi Kendi Kaderini Tayin Hakkı Hareketi’nin (MAK) Fransa’da yaşayan lideri Ferhat Miheni, gıyaben müebbet hapis cezasına çarptırılıp hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarıldı.

Cezayir resmi haber ajansı APS’nin haberinde, Cezayir’deki Dar el-Beyza Mahkemesinin Ferhat Miheni hakkında gıyabi müebbet hapis cezası verdiği belirtildi.

Aynı mahkemede, “terör örgütü kurmak ve yönetmek, örgütün bütünlüğünü ve birliğini tehlikeye atmak” suçlamasıyla tutuklanan hareketin çok sayıda üyesinin de yargılandığına dikkat çekilen haberde, Miheni hakkında da uluslararası tutuklama emri çıkarıldığı kaydedildi.

Cezayir Başsavcılığı daha önce, 2021'de Kabail bölgesinde genç bir Cezayirlinin öldürülmesinin arkasında olmakla da suçlanan başka bir davada Miheni ve MAK hareketinin bazı üyeleri hakkında uluslararası tutuklama emri çıkartmıştı.

Kabail ya da diğer adıyla Kabiliyye, Atlas Dağları’nın kuzeyinde, başkent Cezayir’in güneyinden Tunus sınırı yakınlarındaki Annabe kentine kadar Akdeniz sahili boyunca içeriye doğru genişleyerek uzanan Berberi (Amaziğ) asıllı kabilelerin yaşadığı bölge olarak biliniyor.

Cezayir’in Kabail bölgesinin bağımsızlığını savunan MAK hareketi, 2002'de kuruldu. Hareketinin lideri Miheni ile hareketin birçok önde gelen ismi Fransa’da yaşıyor.

MAK, Kabail bölgesi için 2010'da geçici bir hükümetin kurulduğunu duyururken, Cezayir hükümeti geçen mayıs ayında hareketi terör örgütü olarak ilan etti.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, yakın zamanda, Paris’e MAK’ın lideri Miheni’yi iade etme çağrısı yapmıştı ancak Fransız makamlarından şu ana kadar yanıt gelmedi.

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti