Berdimuhamedov: Türkiye ile ilişkilerimiz kardeşlik ruhunda devam ediyor

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 2013 yılının 11 ayının değerlendirilmesinin yapıldığı geniş katılımlı Bakanlar Kurulu'na başkanlık etti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 2013 yılının 11 ayının değerlendirilmesinin yapıldığı geniş katılımlı Bakanlar Kurulu'na başkanlık etti. Bakanlar Kurulu'nda Türkmenistan'ın dış politika hedeflerini belirleyen Berdimuhamedov, Türkiye ile Türkmenistan ilişkilerinin dostluk ve kardeşlik ruhunda devam ettiğini söyledi.

Türkmenistan'da yıl boyu yapılan çalışmaların değerlendirildiği toplantıda konuşan Berdimuhamedov, Türkiye ile ilişkilerinin önemine dikkat çekti. Türkmen lider, "Türkmenistan ile Türkiye ilişkileri dostluk ve kardeşlik ruhunda devam ediyor. Bu ilişkiler Orta Asya ile Ortadoğu bölgeleri arasındaki münasebetlerin güçlendirilmesinde önemli rol oynuyor. Aynı zamanda, bölgeler arası ilişkilerde yeni, çok taraflı işbirliği mekanizmaların kurulmasına pozitif katkı sağlıyor." şeklinde konuştu.

Türkmen lider konuşmasında, tarafsız statüye sahip olan Türkmenistan'ın, dış politika önceliklerinin dünya ülkeleri ile ikili ve çok taraflı işbirliği kurmak olduğunu ifade etti. Berdimuhamedov bu bağlamda komşuları Azerbaycan, İran, Kazakistan, Afganistan ve Özbekistan ile ilişkilerin üst seviyelere taşınması için çalışacaklarını belirtti. Türkmen lider, Çin, Rusya ve ABD ile ilişkilere de önem verdiklerini kaydederek, 2014 yılında yeni büyükelçilikler açmak istediklerini, Avrupa Birliği ve Latin Amerika ülkeleri ile işbirliğini pekiştirmek istediklerini kaydetti.

Bakanlar Kurulu toplantısına; devlet başkanı yardımcıları, bakanlar, kamu kurum yetkilileri, Türkmenistan'ın yurtdışındaki büyükelçileri ve yerli basın-yayın temsilcileri katıldı.

Bu arada, 2013 yılı Türkiye ile Türkmenistan ilişkilerinde başarılı bir yıl oldu. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Mayıs ayında ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ağustos ayında Türkmenistan'ı ziyaret etmişti. Ayrıca, birçok bakan da çeşitli uluslararası konferanslar dolayısıyla Türkmenistan'da temaslarda bulundu. İki ülke arasındaki sağlam ilişkiler, müteahhitlik sektöründe kendini gösterdi. Türk müteahhitlik sektörü, Türkmenistan'da 11 ayda 10,6 milyar dolar iş aldı. CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında