“Bedensel engelliye bir engelde biz olmayalım”

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkan Yardımcısı Yavuzhan, engelli araç oto parkların diğer sürücüler tarafından ihlal edilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkan Yardımcısı Yavuzhan, engelli araç oto parkların diğer sürücüler tarafından ihlal edilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

TBF üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkan Yardımcıs Cengiz, yapıtığı yazılı açıklamada," otopark yönetmeliğinde otoparkların yapımında TSE standartlarına uyulması, umumi bina, bölge otoparkları ve genel otoparklarda, birden az olmamak şartıyla park yerlerinin yüzde 5’inin özürlü işareti koyularak özürlülere ayrılması şartları getirilmesine rağmen uygulanmıyor. Valilik, kaymakamlık, belediye, hastane ve benzeri kamu kuruluşlarında engelli oto park yeri var fakat engelli otoparkını engelliler kullanamıyor. Engelli otoparkına normal araç park edenler için denetimler artırılmalıdır. Yaya kaldırımlarında özellikle tekerlekli sandalye kullanıcıları açısından problem oluşmasını engellemek için kaldırım kesitinin eğimi yüzde 2’den küçük olmalıdır. Rampaları, tekerlekli sandalyeli ve bastonlu kişilerin de kullanacağı düşünülerek eğimler mümkün olduğu kadar rahat ve güvenli yapılmalıdır. Hiç bir şekilde yüzde 8’den dik olmamalıdır. Genelde tek başına rahatça kullanması gereken rampaya çıkmak için engelli vatandaş bir ya da birkaç kişiden yardım almak zorunda kalmakta. Rampanın yüksekliği bazı bölgelerde 5 ile 10 cm arası olurken, bazı bölgelerde eğim çok fazla oluyor. Şehir merkezlerinde engelli rampalarının önüne araçların park edilmemesine vatandaşın özen göstermesi gerekir." ifadelerine yer verdi.

Cengiz, ayrıca engellilerin oturdukları konut giriş kapılarının da standartlarda olmadığına işaret ederek,"Engelli vatandaşımızın evine rahatça ve tek başına çıkması neredeyse imkansız. Engelli vatandaş ya bir arkadaşından, komşusundan yada eşinin yardımı ile evine çıkmak zorunda kalıyor. Müteahhit firmalar apartman yaparken bu sıkıntıları düşünmüyor. Müteahhit sığınak ya da kapalı otopark olması gereken yerleri zeminden biraz daha yükselterek zemin kat haline getirerek satışa uygun hale getiriyor ve vatandaşa satıyor. Engelli vatandaşın rahatça ve tek başına asansöre ulaşması için bina girişlerinde uygun eğimli rampa yapılması gereklidir. Bu da maddi külfetten dolayı yapılmamaktadır. Bu engeli aşmak için maddi durumu iyi olan engelli vatandaşımız ya kendine uygun bir ev yaptıracak, ya da maddi durumu iyi olmayan veya kötü olan “çilemdir” deyip bu engellerle hayatını devam ettirecek. Hali hazırda bulunan apartmanların hemen hemen hiç birinde engelli vatandaş için alınan bir önlem yok. Bu konunun acil olarak uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir. Engellilerin sorunları göz ardı edilmemeli ve gerekli hassasiyet gösterilmelidir."

CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır