'Bebek sahibi olamayan çiftler kaderciliğe sığınıyor'

Özel Erzurum Şifa Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi sorumlusu Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hümeyra Çanakçı, Türkiye’de her 100 çiftten 15’inin çocuk sahibi olamadığını söyledi.

Özel Erzurum Şifa Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi sorumlusu Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hümeyra Çanakçı, Türkiye’de her 100 çiftten 15’inin çocuk sahibi olamadığını söyledi. Çanakçı, tüp bebek tedavisinde kuru maddiyattan çok hastaların kuruma ve çalışanlarına karşı duyduğu güvenin önemli bir etken olduğunu söyledi.

Doğal yollardan en az bir yıl korunmasız düzenli ilişki yaşamasına rağmen bebek sahibi olamayan çiftlerin tıbbın imkanlarından faydalanmak yerine kaderciliğe sığınarak “ne yapalım Allah vermiyor” sözünün toplumda hakim olduğunu kaydeden Opr. Dr. Çanakçı, “Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmanın utanılacak veya toplumdan saklanacak bir şey olmadığını bununda diğer hastalıklarımız gibi normal bir hastalık olduğunu unutmayalım” dedi. Çanakçı, tüp bebek işleminin erkeklerde sperm yokluğu, azlığı, hareket kusurluğu ve morfolojik bozukluklardan, kadınlarda ise endokrin bozukluk, yumurtalık rezervi ve fonksiyonlarında ki bozukluklardan kaynaklandığını ifade ederek, tedaviyi ertelemenin sadece zaman kaybettirdiğini dile getirdi. Tüp bebek tedavisinde yaşın büyük önem taşıdığına da vurgu yapan Dr. Çanakçı, "Evli çiftlerden kadının yaşı 35’in altındaysa ve 1 yıllık korunmasız cinsel birlikteliğe rağmen gebelik elde edilemiyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Çünkü, kadınlarda yaş ilerledikçe yumurta sayısı ve kalitesinde azalma meydana gelebileceği için ilerleyen yaşlarda gebe kalma ihtimalinin giderek düştüğünü kaydetti.

ÇOCUK SAHİBİ OLMA UMUDUNU BOŞA ÇIKARTMIYORUZ

Özel Erzurum Şifa Hastanesi’nin bebek özlemi çeken çiftler için büyük imkanlar sunduğunu ifade eden Çanakçı, hastanenin üstün teknolojiyle donatılmış modern embriyoloji laboratuvarı, malzeme kalitesi, hijyenik modern hizmet alanları ve uzman ekip kadrosuyla hizmet sunduklarına da vurgu yaparak,"Çocuk özlemi çeken çiftlerin İstanbul ya da Ankara'daki tüp bebek merkezlerine gitmek yerine Şifa Hastanesi'ni tercih ederek mutlu sonuca ulaşacaklardır. Çevre illerden özellikle Ardahan, Tunceli, Iğdır, Ağrı, Kars Gümüşhane’nin yanında son bir yıl içerisinde Azerbaycan, Nahçıvan, Afganistan ve Sudan gibi ülkelerden de tüp bebek sahibi olmak isteyen çok sayıda çift Erzurum Şifa Hastanesi’ni tercih etmekte. Bölge insanımız artık çocuk sahibi olmak için büyük miktarda para harcayarak İstanbul'a veya Ankara'ya gitmiyor. Tam donanımlı embriyoloji ve androloji laboratuvarımız ve uzman ekibimizle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerimizin umudunu boşa çıkartmıyoruz. Çünkü başarı oranımız sahip olduğumuz teknoloji ve uzman ekip sayesinde oldukça yüksek." dedi.

ULUSLARARASI ETİK KURALLARA BAĞLIYIZ

Tüp bebek uygulamasının istismara açık olması sebebiyle riskli olduğunu hatırlatan doktor Opr. Dr. Çanakçı, Şifa Hastanesi olarak uluslararası etik kurallar çerçevesinde çiftlere sağlık hizmeti sunduklarını kaydetti. Hekim ve hasta arasındaki sırların gizli kaldığını ve çiftlerden alınan tohumların değiştirilmesinin asla mümkün olmadığına dikkat çeken Çanakçı, "Hastalarımızın yüzde doksanı bize duyduğun güvenden dolayı gelmektedir. Şifa Hastanesi olarak uluslararası etik kurallara bağlı olarak çalışan ve bunlardan ödün vermeyen bir kurumuz. Hastalarımızın sırlarını ve emanet etmiş oldukları tohumlarını ve çocuk sahibi olma ümitlerini hiç bir zaman boşa çıkartmamak için mesai mefhumu gözetmeksizin tüm ekibimle 24 saat çalışmaktayız. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerimiz bize güvenli bir ortamda olacaklarını bilerek gelmelerini istiyoruz."
CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır DEM Partili belediye başkanı istifa etti Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında