Batman'da turizm canlanınca dokumacılık yeniden doğdu

Antik Kent Hasankeyf’in önemli turizm gelirlerinden biri olan el dokuması kilim, battaniye ve çantalar tezgahlardaki yerini aldı. Genellikle kışın üretilen kilim ve el dokuması ürünler yazın turizm sezonun açılması ile esnaf tezgahlarındaki...

Antik Kent Hasankeyf’in önemli turizm gelirlerinden biri olan el dokuması kilim, battaniye ve çantalar tezgahlardaki yerini aldı. Genellikle kışın üretilen kilim ve el dokuması ürünler yazın turizm sezonun açılması ile esnaf tezgahlarındaki yerini alıyor.

Hasankeyf ilçesinde yok olmaya yüz tutmuş el dokumaları ve ahşap işlemeciliğinin bölgede turizmin gelişmesi ile tekrar ilgi görmeye başladığını belirten eski çarşı esnafı, kapanan el halısı ve kilim dokuma tezgâhlarının birçoğunun açıldığını söyledi.

Yerli ve yabancı turistler el dokuması ürünlere ilgi gösterince, ustalar yeniden kilim, halı, seccade ve battaniye dokumaya başladı. Kilimleri genellikle yerli ve yabancı turistlerin çok az geldiği kış sezonunda üretip yazın sattıklarını belirten esnaf, saf tiftikten yapılan kilim, battaniye, seccade gibi ürünlerin kalitesine göre 25-150 lira arasında alıcı bulduğunu ifade etti.

Hasankeyf’in daha önce bir sanat merkezi olduğuna dikkat çeken çarşı esnafı, “Sadece kale başında yaklaşık 150 tane dokuma tezgâhı bulunuyordu. Bir o kadar da ahşap işleme atölyesi vardı. Bunlar tek tek kapanmıştı. Artan turizm faaliyetleri ile atölyeler bu yıl tekrar açıldı." dedi.

Baba mesleğini devam ettirdiklerini belirten Mehmet Nuri Aydın, "Daha önce evde kurduğumuz tezgahlarda kilim üretiyorduk. Bunları batı illerine götürüp satıyorduk. ancak Hasankeyf'te turizmin gelişmesiyle birlikte tezgahları çarşı merkezine taşıdık. Artık burada üretip burada satıyoruz." diye konuştu.

CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti