Batman’da bilim vadisi kuruluyor

Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Durmuş, üniversitenin Batı Raman Kampus sahası içerisinde ileri teknoloji üretecek, üniversite hocaları ile sanayicileri buluşturacak, silikon vadisi gibi...

Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Durmuş, üniversitenin Batı Raman Kampus sahası içerisinde ileri teknoloji üretecek, üniversite hocaları ile sanayicileri buluşturacak, silikon vadisi gibi olacak Tekno-Kent kurulumunu gerçekleştirdiklerini söyledi.

Batman Üniversitesi olarak sanayiciler ile işadamlarıyla her türlü iş birliği yapmaya hazır olduklarını söyleyen Prof. Dr. Durmuş: “Bu amaç doğrultusunda açmış olduğumuz araştırma merkezleri mevcuttur. Mühendislik Fakültesinde, makine jeoloji, petrol ve doğal gaz, elektrik- elektronik, malzeme ve metalürji mühendisliği bölümlerinde öğretim yapılmakta ve önümüzdeki yıllarda İnşaat, Bilgisayar, gıda, çevre mühendisliği bölümlerinin açılması için hazırlıklar yapılmaktadır.” dedi.

Bölgede yegâne Makine Mühendisliği bölümünde doktora eğitimi veren üniversite olduklarını belirten Durmuş, uygulamalı mühendis yetiştirecek olan Teknoloji Fakültesinde, imalat, Otomotiv, Mühendisliği bölümlerinde de öğretim yapıldığını belirtti. Durmuş, önümüzdeki yıllarda; enerji kontrol ve otomasyon, elektronik haberleşme, yazılım mühendisliği bölümlerinin açılması için hazırlıklar yapıldığını ifade etti.

Siirt-Mardin-Şırnak illerine de ileri mühendislik açısından fayda sağlayacak Tekno-Kent kurulumu çalışmalarına başladıklarını belirten Durmuş, “Üniversitemiz Batı Raman Kampus sahası içerisinde 7 dönüm arazi içerisinde ileri teknoloji üretecek, üniversitemiz hocaları ile sanayicilerimizi buluşturacak, silikon vadisi gibi bir bilim vadisi olacak Tekno-Kent kurulumunu gerçekleştirmekteyiz.” diye konuştu.

KÜRTÇE DİLİNİN ÖNEMİ ARTIYOR

Türkiye’nin Ortadoğu’daki konumuna da değinen Durmuş, Irak’ın yeniden yapılanmasında Türkiye’nin önemli bir rol üstlendiğine dikkat çekerek bunun Türkçe’nin yanı sıra Kürtçe ve Arapça bilmenin de önemi arttırdığını ileri sürdü.

Durmuş, “Yeter ki bölgemizde dirliğimiz birliğimiz olsun, yapamayacağımız ve üstesinden gelemeyeceğimiz iş yoktur. Barış süreci inşallah bozulmaz ve böyle giderse bölgemiz artık terör-kaçakçılık-töre cinayetleri ile anılmayıp mühendislik üssü ve teknolojik mal üretimi ile anılacaktır.” dedi.

Irak’ta yaklaşık bin 500 Türk şirketinin iş yaptığını, 114 projede 12 bin Türkiyelinin çalıştığını anlatan Prof. Dr. Durmuş şunları söyledi: “Irak Türkiye ihracat pazarının zirvesinde yer almaktadır. Aynı şekilde Suriye de bölgeye çok yakındır. Suriye de yeniden yapılanmak zorundadır. Bu nedenle inşaat ve inşaat malzemeleri gıda üretimi ve hayvancılık, makine sanayi ve imalat, ulaşım ve lojistik destek, enerji ve madencilik, turizm ve hizmet sektörlerin hazırlıklarını tamamlamış ve tüm sorunlarını gidermiş ve yeni ürünler üretmeye hazır olması gerekiyor. Ayıca bölgede hızla sektör kümelenmesine gidilmesi gerekiyor.”

BATMAN BÜYÜK AVANTAJ SAĞLAYABİLİR

Türkçe’nin yanı sıra Kürtçe ve Arapça dillerinin coğrafi konum olarak Batman’a ekonomik avantajlar sağlayacağını dile getiren Prof. Dr. Durmuş, “Bölgemizin en büyük avantajı dilimiz-dirliğimiz-birliğimiz. Türkçemiz-Kürtçemiz ve Arapçamız bize bölgede avantaj sağlıyor. İkinci büyük avantajımız bölgesel konumumuz. Bölgemiz Ortadoğu’nun dünyaya açılan penceresi konumunda. Örneğin Irak Merkezi hükümeti yeniden yapılanma için 185 milyar dolar ayırmış. Ülkemiz ve bölgemiz için önemli olan bundan büyük bir pay alabilmek olmalıdır.” dedi. CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti