Bağda kimyasal mücadeleye karşı biyonteknik mücadele yöntemi kullanılıyor

Manisa’da çiftçiler bağda kimyasal mücadeleye karşı biyonteknik mücadele yöntemini kullanıyor. Çiftçiler, bağda salkım güvesine karşı uygulanan biyoteknik mücadele yöntemini kullanarak, kimyasal ilaç kullanımını azaltıp, kalıntısız...

Manisa’da çiftçiler bağda kimyasal mücadeleye karşı biyonteknik mücadele yöntemini kullanıyor. Çiftçiler, bağda salkım güvesine karşı uygulanan biyoteknik mücadele yöntemini kullanarak, kimyasal ilaç kullanımını azaltıp, kalıntısız ürün elde ediyor.

    

    Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli konu uzmanları Ziraat Mühendisi Köksal Aksu ve Öner Demir'in uygulamalı eğitimleri ile daha da bilinçlenen çiftçiler, kalıntısız ürün yetiştirme konusunda yeni teknikler öğreniyor. Gölmarmara ilçesi Değnekler Mahallesi'nde eğitim çalışmalarını yerinde izleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, üreticilerin bağlarda biyoteknik mücadele yöntemi uygulamalarını daha çok tercih etmeleri gerektiğini vurgulayarak, Bakanlığın bu konuda vermiş olduğu desteklemelere de dikkat çekti.

    Çebi, “İlimizde salkım güvesine karşı biyoteknik mücadele yöntemini uygulamaktayız. Biyoteknik mücadele doğal ve yapay maddeler kullanılarak zararlının hem bünyesel, hem de fiziksel ve biyolojik yapısına etki ederek onu etkisiz hale getirme konusunda kimyasal mücadeleye karşı uygulanan alternatif bir yöntemdir. Burada asıl amacımız, kimyasal mücadelede kullanılan ilaçları saf dışı bırakarak, alternatif olarak geliştirilen biyoteknik mücadele yöntemini kullanmaktır.” dedi.

    

    Biyoteknik mücadelede çeşitli yöntemlerin kullanıldığını aktaran Çebi, "Bağlarda kullandığımız en önemli etken madde feromonlardır. Bu feromonlar zararlının çiftleşmesini engellemek veya zararlıyı bir noktaya çekerek imhasını sağlamaktadır. Bunun içinde geliştirilen değişik yöntemler mevcuttur. Bunlardan bir tanesi tel yöntemidir. Bu teller bağlara asılmaktadır. Kapsül şeklinde uygulanan yöntemlerde mevcuttur. Bunlar bağda salkım güvesine karşı kullanılan feromonlardır. Bağlarda biyoteknik mücadele yöntemlerini bu şekilde kullanmaktayız.” diye konuştu.

    Bakanlığın biyoteknik mücadeleye karşı verdiği desteklemelere de değinen Çebi, "İlimizde geçen yıl itibariyle 92 bin dekar alanda yaklaşık 3 bin 400 civarı çiftçimiz bu yöntemi kullanmaktadır. Biyoteknik mücadele uygulayan çiftçilerimize geçen yıl itibariyle Bakanlığımız dekar başına 30 TL destek vermiştir. Yani 92 bin dekar alanda 2 milyon 758 bin TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Bir önceki yıl ise bu rakam 1 milyon 138 bin TL’dir. Neredeyse 2,5-3 katı kadar bir artış söz konusu olmuştur. 2014 yılı içerisinde ise dekar başına destek 35 TL olacaktır. Biyoteknik mücadele yönteminde kullandığımız feromonlar dekar başına 50-60 tane asılmaktadır. Bu feromonların maliyeti 40 TL civarında olup, bunun yaklaşık yüzde 95'lik kısmı olan 35 TL’yi vatandaşlarımıza ödemekteyiz.” şeklinde konuştu.

    Çebi, "Bu mücadeleyle asıl amacımız, sağlıklı, güvenilir ve herhangi bir pestisit kalıntısı olmayan ürün elde etmektir. Bu mücadele yöntemiyle hem insan sağlığı hem de çevreyi koruma açısından önemli kazanımlar elde ediyoruz.” dedi. CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti