Avcı: 'Otobüsü kaçırmış bir milletin çocukları' olmaya devam ederiz

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DESAM) Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye’nin hala bilimi ve teknolojiyi üretmeyip, aldığını, bunun nedeninin de eleştirel düşünce kapasitesini körelten, taklitçi eğitim sistemleri olduğuna işaret etti. Avcı,...

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DESAM) Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye’nin hala bilimi ve teknolojiyi üretmeyip, aldığını, bunun nedeninin de eleştirel düşünce kapasitesini körelten, taklitçi eğitim sistemleri olduğuna işaret etti. Avcı, “Bu sorunun çözümü ve amacımız eğitimde dünyanın bir adım önünde olmak olmalıdır. Aksi halde Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun dediği gibi ‘Otobüsü kaçırmış bir milletin çocukları’ olmaya devam ederiz.” dedi.

Gürkan Avcı, Türkiye ve Türk dünyasındaki eğitim sistemine yönelik yaptığı yazılı değerlendirmede, artık dünyada beyin göçü devrinin bittiğine dikkat çekerek, “Beyin sirkülâsyonu devri başladı. Tersine beyin göçü için Hükümet ve YÖK bunu çok iyi anlamalı ve fırsata çevirmelidir. Türkiye, yeniden büyük Türkiye olmak istiyorsa; başta Türk cumhuriyetleri ve Türk-İslam toplulukları olmak üzere dışa açılarak, bu toplulukları kendine entegre ederek eğitim diplomasisi başlatması gerekiyor.” görüşünü aktardı.

“Milli eğitim bakanlarının eleştirel düşünce kapasitesini güçlendiren reformlara girişmesi gerekiyor.” diyen Avcı, her konuda olduğu gibi eğitimde de hamasetten öteye gidememe sorunu bulunduğunu ifade etti. Avcı, “Genetik özgüvenimiz var. Tarihsel referanslarımızla övünelim ama eğitim sistemlerimizi bugünün değerleriyle yeniden inşa etmeliyiz.” diye konuştu.

“MEVCUT TARİH BİZİ BİRBİRİMİZDEN AYRIŞTIRDI”

Öte yandan, ortak Türk tarihi yazılması gerektiğini belirten Avcı, şunları ifade etti: “Mevcut tarih bizi birbirimizden ayrıştırdı. İletişimin olmadığı yerde biteriz. Eğitim birleştirir ve en büyük tutkaldır. Türkiye, AB’nin sağladığı destek ve tecrübeyi de arkasına alarak bunu gayet başarabilir. Bu vizyon, feraset ve basirete sahip Sayın Nabi Avcı’nın talimatıyla Milli Eğitim Bakanlığı bu vizyon projesini hazırlayabilir ve hazırlamadır da. Küreselleşme, dünya eğitim sistemlerini bütünleştirmektedir. Fakat bu durum ülkelerin bir sürü gibi hareket etmesini gerekli kılmaz.”

“AVRUPA EĞİTİM YOLUYLA KAYNAŞTI”

Gürkan Avcı, eğitim diplomasisinin, küreselleşme sürecinde kendi değerlerini korumayı da gerekli kıldığını kaydederek, “Ötekileşmeyi, yok saymayı engelleyebiliriz. Sistemli, demokratik bir eğitim gerekiyor. Eğitim endüstrisinden yararlanmamız gerekiyor. Eğitimin iktisadi ve sınaî yönüyle ilgileniyoruz biz. Üçüncü kuşak insan hakları, demokrasi ve eğitim sistemini elde etmeliyiz. Avrupa, eğitim yoluyla kaynaştı. Bugün ABD ve AB güç birliği yoluna gidiyor. Türk dünyasının sürdürülebilir alternatif eğitim sistemlerine ihtiyacı vardır.” dedi.

Global düşünüp, yerel hareket etmek gerektiğini vurgulayan Avcı;, eğitimi, Türk dünyasının buluşup kaynaşması için en etkin bir enstrüman olarak görmek gerektiğini söyledi. CİHAN

"AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında