ASÜ'den Doç.Dr. Deligöz'e 2013 Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı' ödülü

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Deligöz, Temel Bilimler-Fizik alanında, Bilim Kahramanları Derneği’nin “2013 Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı” ödülüne layık görüldü....

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Deligöz, Temel Bilimler-Fizik alanında, Bilim Kahramanları Derneği’nin “2013 Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı” ödülüne layık görüldü. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, başarılı çalışmaları ve aldığı ödül münasebetiyle Doç. Dr. Engin Deligöz’ü tebrik etti ve başarılarının devamını diledi.

Doç. Dr. Engin Deligöz, farklı kristal yapılara sahip, teknolojik açıdan büyük önem arz eden çok sayıda alaşım ve bileşiklerin yapısal, mekaniksel, titreşimsel ve elektronik özelliklerini, deneysel değerlere yakın hassasiyette hesapladığı çalışmalarından dolayı ödüle layık görüldü. İlgili çalışmalarda, özellikle daha önce ayrıntılı bir şekilde incelenmemiş olan fiziksel özellikler üzerine yoğunlaştığını kaydeden Deligöz, “Hesaplamalar, ileri düzeyde kuantum mekaniksel yöntemlere dayanan “Yoğunluk Fonksiyoneli Teorisini” esas alan farklı gelişmiş yazılımlar adapte edilerek yapılmıştır. Çalışmalarda ayrıca, daha önce hiç çalışılmamış fiziksel özelliklerin farklı basınç altındaki davranışı incelenmiş ve elde edilen sonuçlar yorumlanarak, malzemelerin doğası açıklanmaya çalışılmıştır” dedi.

ÇALIŞMANIN MALZEME ÜRETİMİ ALANINDA UFUK AÇMASI BEKLENİYOR

Doç. Dr. Engin Deligöz’ün elde ettiği bilimsel teorik veriler, kullanılan yöntemlerin doğası gereği, sadece çok gelişmiş laboratuarlarda, çok hassas çalışmalar ile ulaşılabilecek deneysel sonuçlarla uyum içinde olduğundan, henüz sentezlenmemiş maddelerin önemli fiziksel özelliklerinin gerçek değerlerine çok yakın olarak önceden bilinmesi açısından önem arz ediyor. Bu sonuçların daha sonra yapılacak deneylere ipucu verebileceği, bununla birlikte teknolojik uygulamalarda da uygunsuz verilere sahip olan maddelerin elenmesi bakımından emek, zaman ve kaynak tasarrufu sağlayacağı belirtiliyor. Doç. Dr. Engin Deligöz’ün, çeşitli bileşiklerin farklı fiziksel özelliklerinin belirlenmesi üzerinde yaptığı katkıların, malzeme üretimi ve geliştirilmesi alanlarında yeni ufuklar açması bekleniyor. Bilim Kahramanları Derneği ödül alacak bilim insanlarını, temel bilimler ve mühendislik alanlarına katkılarda bulunan, Türkiye’de bu alanların gelişmesi ve görünürlüğünün artırılmasına öncü olan ve 38 yaşını doldurmamış bilim insanları arasından seçiyor. Seçici kurul adayların çalışmalarını, Türkiye’de bilimin gelişmesine, topluma kazandırılmasına ve toplum yararına kullanılmasına katkı yönlerinden değerlendiriyor.

ASÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Deligöz, 26 Mayıs 2014’te, İstanbul’da yapılacak törenle ödülünü alacak. CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti