AKÜ, engellilerin akademik kariyerini kolaylaştırıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), engellilere karşı önyargıları yıkmak, akademik ve sosyal hayatta önlerine çıkan engellerle başa çıkmalarını sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), engellilere karşı önyargıları yıkmak, akademik ve sosyal hayatta önlerine çıkan engellerle başa çıkmalarını sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Üniversite, bunun için binalarda engelli asansörleri, yol rampaları ve görme engelliler için yürüyüş yollarını tamamladı.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, üniversite genelinde bu yönde çalışmaları çok yönlü olarak sürdürdüklerini söyledi. Solak, “Gerek üniversitemizde gerekse dışarıda diğer kurum ve kuruluşlarda engellilere karşı var olan önyargıları yıkmak, toplumsal duyarlılıkları ve akademik nitelikli bilinci artırmak, engelli öğrencilerle personelimizin akademik ve sosyal hayatta önlerine çıkarılan engellerle başa çıkmaları temel felsefemizdir.” dedi.

Engellilere yönelik pek çok düzenlemenin üniversite bünyesinde gerçekleştirildiğini anlatan Solak, engelsiz bir üniversite gayreti içerisinde olduklarını belirtti. Solak, AKÜ’de eğitim gören her türlü engel grubu için yerleşke içerisindeki açık ve kapalı mekânların ulaşılabilir ve erişilebilir olmasını sağlamak için çalıştıklarını anlattı. Solak, “Üniversitemizde öğrenim gören her türlü engel grubu için üniversitemiz yerleşkesindeki açık ve kapalı mekânların ulaşılabilir ve erişilebilir olmasını sağlayarak, engel gruplarının eğitim ve öğretim sürecinde gereksinim duyabilecekleri destek hizmetlerini vermeye çalışmaktayız. Temel amacımız, engelli öğrenciler ile engelli personelimizin engelsizleştirilmesi ve engelsiz ortama kavuşmasıdır.” diye konuştu.

AKÜ olarak engellilere yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Solak, şunları söyledi: “Sorunların çözümü için bunun üniversite yönetim kurulu ve senato düzeyinde birinci öncelik olarak kabul edilmesi gerekiyor. İkincisi, bütçesinin ayrılması gerekiyor. Üçüncüsü de sorunların kısa sürede çözümü için herkesin ciddi bir gayret göstermesi gerekiyor. Ardından da uygulama aşamasına geçilmesi gerekiyor. Biz üniversite olarak evvelki yılın sonunda kararımızı aldık ve bütçesini ayırdık. Üniversite yönetim kurulumuzun da kararıyla 2013 yılında bütün binalarımızda engelsiz ortamı oluşturabilmek için asansör, yol ve dersliklerimizde bulunan temel eksiklikleri tespit ederek ihale süreçlerini tamamladık.”

Konunun öncelikli olduğunu gördüklerini, bunu ötelemenin, geri bırakmanın kimseye faydası olmadığını ifade eden Solak; su, ekmek, hava neyse bu tarz ihtiyaçların da üniversite üst yönetimi tarafından mutlaka en üst düzeyde gündeme alınıp, bütçesinin ayarlanması suretiyle sonuçlandırılması gerektiğini anlattı. Solak, kendilerinin bu deneyimi yaşadıklarını ve ancak böyle çözülebileceğini gördüklerini dile getirdi.


CİHAN

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti