"Aileleri de Belarus'a bekliyoruz"

- THY Minsk Müdürü Atay: - "Ülkenin başkenti Minsk, mutlaka görülmesi gereken bir şehir. Eğlence sektörünün yanında kültür turizmi için de çok ideal bir ülke. Aileleri de buraya bekliyoruz" - Türkiye'nin Minsk Büyükelçisi Darama: - "İş birliğimizin başta ticaret ve ekonomi olmak üzere her alanda ileriye götürülmesine yönelik, iki tarafta da samimi bir irade mevcut"

MİNSK (AA) - THY Minsk Müdürü Eyüp Atay, Belarus'un eğlence sektörünün yanı sıra kültür turizmi için de ideal bir ülke olduğunu söyledi.

Atay, yaptığı açıklamada, Belarus'un çok güzel bir ülke olduğunu, UNESCO'nun dünya mirası listesinde bulunan yerleri bulunduğunu belirtti.

"Ülkenin başkenti Minsk mutlaka görülmesi gereken bir şehir. Eğlence sektörünün yanında kültür turizmi için de çok ideal bir ülke. Aileleri de buraya bekliyoruz." diyen Atay, Belarus'ta Türk vatandaşlarına 2014 yılının Haziran ayından bu yana vize uygulanmadığını anımsattı.

Belarus’ta 30 gün vizesiz ikamet edebileceğini dile getiren Atay, Türk Hava Yollarının ülkeye haftada 4 olan sefer sayısını 7’ye çıkarmayı hedeflediğini aktararak, "10 yıldır bu hatta uçuyoruz. Haftanın 7 günü sefer düzenlememiz durumunda, yolculara çeşitli sürprizler yapacağız." diye konuştu.

- "Türkiye Belarus'u ilk tanıyan ülke"

Türkiye'nin Minsk Büyükelçisi K. Nilvana Darama ise gelecek yıl iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 25. yılının kutlanacağını söyledi.

Belarus'u, 1991 Aralık ayında bağımsızlığına kavuştuğunda ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu dile getiren Darama, "İlişkilerimiz ilk günden bu yana iyi bir seyir izliyor. İş birliğimizin başta ticaret ve ekonomi olmak üzere her alanda ileriye götürülmesine yönelik, iki tarafta da samimi bir irade mevcut." ifadelerini kullandı.

Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko'nun İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi'ne özel davetli olarak iştirak ettiğine dikkati çeken Darama, "Lukaşenko, zirve marjında Sayın Cumhurbaşkanımızla ikili görüşme gerçekleştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımıza vaki davetini bu vesileyle yinelemiştir." dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin 2015 yılında Belarus'a ihracatının 205,3 milyon dolar ve bu ülkeden ithalatın 192,8 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini kaydeden Büyükelçi Darama, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz kasım ayında İstanbul'da düzenlenen Belarus İş Forumu'na iki ülkeden geniş iş adamları heyetleri katılmıştır. Bu etkinlik farklı sektörlerden artan sayıda firmamızın Belarus'a ilgi duymasına vesile olmuştur. Önümüzdeki dönemde Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı ile eş zamanlı olarak Türkiye-Belarus İş Konseyi'nin de düzenlenmesi öngörülmektedir."

Darama, Türkiye'nin Belaruslu turistlerin tercihleri bakımından ilk sırada yer aldığını vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:

"2014 yılında 223 bin 975, 2015 yılında 204 bin 355 Belaruslu turist ülkemizi ziyaret etmiştir. Türk Hava Yolları Minsk-İstanbul arasında haftada 4 kez uçmaktadır. Sefer sayısının artırılması için temaslarımız sürmektedir. Dünyanın dört bir yanına elverişli uçuş bağlantıları bulunan THY'nin sunduğu imkanlar Belarus için de avantaj teşkil edecektir. Türkiye Diyanet Vakfı'nın finansmanı ile yapımı tamamlanan Minsk Camisi de yakında ibadete açılacak. İki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin sembolü olarak yükselen caminin resmi açılışının üst düzeyli bir ziyaret vesilesiyle önümüzdeki aylarda gerçekleştirilmesi öngörülmektedir."

İyi Parti'de yeni yönetimin A Takımı belli oldu "AK Parti neden kaybetti" anketinden ilk sonuçlar İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak DEM Partili belediye başkanı istifa etti Bülent Arınç: Özgür Özel benim kahramanımdır Sarallar çetesine operasyon, çetebaşı gözaltında